A résztvevők a közoktatás problémáira hívják fel a figyelmet a meneteléssel. Miskolcról hat nap alatt érnek Budapestre, 180 kilométert tesznek meg.

„Legyőztük a kétharmadot!”

– ezzel zárta bejelentkezését Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Tudásmenet negyedik napján, miután Hatvanba értek. Tegyük hozzá, ő az út kétharmadára gondolt, de persze az őket váró tömeg másként értette kijelentését, így nagy ováció fogadta a bejeletést. Megemlékezett arról is, hogy a nagyon lelkes csapatot Gyöngyöstől többen is kísérték, sőt, Hatvanban csatlakozott Palya Tamás, a Kölcsey Gimnázium kirúgott tanára is, sőt egy külföldről érkezett kolléga is, így „nemzetközivé” is vált a menet.

A menet állomásain fórumokat is tartottak, a pénteki fórum Gödöllőn 5 óra után kezdődött az Erzsébet Királyné Szálloda báltermében, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete élőben közvetíti az eseményt. A fórumon szólt a megjelentekhez Gémesi György, Gödöllő polgármestere is. A videót itt találja. 

A polgármester beszélt arról: nem tartja szerencsés döntésnek, hogy az önkormányzatoktól az államhoz került az iskolák fenntartása. Ezt az eredmények tükrében állapította meg. Hangsúlyozta, hogy bízik benne, hogy a pedagógusok álhatatos eredménye, az összefogás eredménnyel fog járni. 


A fórumon Barkóczi Balázs, a DK országgyűlési képviselője is részt vett. 


A Tudásmenethez, ahogy arról beszámoltunk, bizonyos szakaszokon politikusok is csatlakoztak, Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke és Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselője egy-egy napot sétált a menettel.

Ahogy a Frisshirek.hu is beszámolt róla tudósításai során, a miskolci Herman Ottó Gimnázium elől indult el hétfőn reggel a Tudásmenet. Hat nap alatt 180 kilométert fognak megtenni a tervek szerint, a vonulás szombaton, Budapesten, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál – ahol ősszel kirúgták az első öt tanárt – ér véget - írta meg a Frisshirek.hu.

A menet érkezésére közös tüntetéssel készül a Tanárok a tanárokért csoport és az ADOM Diákmozgalom 16 órától budapesti Munkácsy Mihály utca és a Podmaniczky utca kereszteződésénél, a Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt.

Előreláthatólag 17:30-ig maradunk majd - írják a szervezők Facebook-eseményükben.


A tüntetés háziasszonya: Berta Beáta (Tanítanék, a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium tanára)


Felszólalók:
- Szűcs Tamás (PDSZ) és Totyik Tamás vagy Gosztonyi Gábor (PSZ)
- Strbka Anna, diák, (EDF) és Rácz Béla, roma közösségszervező, aktivista, szülő
- Felföldi Zsombor, diák (ADOM) és Rábai János, tanár (polgári engedetlenség miatt kirúgott a Karinthy Gimnáziumból)
- Bosák Levente, tanár (Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum, polgári engedetlen, még állásban) és Tölgyfa Gergely, tanár (polgári engedetlenség miatt kirúgott a Pécsi Művészeti Gimnáziumból)
- Simkó Edit, tanár (polgári engedetlen, benyújtotta felmondását)
- Pilz Olivér, tanár (Tanítanék, Miskolci Herman Ottó Gimnázium – még állásban) és Törley Katalin, tanár (Tanítanék, polgári engedetlenség miatt kirúgott a Kölcsey Gimnáziumból)
A Tudásmenet budapesti szakaszához először 11 órakor a cinkotai MOL kútnál, majd 14:30-kor lehet csatlakozni a Kerepesi út és az Örs Vezér tér által határolt parkos részen, később pedig a Puskás Ferenc Stadionnál. A menet együtt vonul majd a rendezvény helyszínére.