Szlovéniában és Horvátországban sem lehet síelni a meleg időjárás miatt

Manuela Bozic Badalic, a szlovén sífelvonó szövetség vezetője az STA szlovén hírügynökségnek pénteken elmondta: a magas hőmérséklet lehetetlenné teszi a mesterséges hó készítését, és felemésztette azt a havat is, amelyet a síterepeknek sikerült elkészíteniük az ünnepek előtt, ezért sokan bezártak.

Hozzátette: mások húsz centiméteres hóval küszködnek. Az egyetlen kivétel a Kanin-hegység, amely az olasz-szlovén határon fekszik, ott egyméteres a hó, ami kevés az ottani síterepekre, de a síelés lehetséges - hangsúlyozta.

Jelezte: Cerkno, Soriska Planina, Stari Vrh és Gace síterepei zárva tartanak, míg például a Kranjska Gora, a Krvavec és a Vogel északon küzdenek, hogy a sípályákat fehéren tartsák, egyebek között azzal, hogy a havat más területekről szállítják a pályákra.

Krvavecnél a hótakaró jelenleg mindössze 30 centiméter vastag, és a magas hőmérséklet és páratartalom miatt tovább zsugorodik, így a 13 síliftből ma már csak öt üzemel, a 26 pályából pedig csak hat tart nyitva - mondta, hozzátéve, hogy az északkeleti Pohorje és Rogla is a megszokottnál jóval kisebb kapacitással üzemel.

"A tény az, hogy még a legjobb mesterséges hórendszer sem képes havat készíteni, ha 10 Celsius-fok van és 80 százalékos a páratartalom"

- mondta Bozic Badalic.

Rámutatott, hogy a hóhiány miatt sokan lemondták a szállásfoglalásukat, s míg a Vogel azt reméli, hogy vasárnap húsz centiméter hó esik, a többi síközpont nem túl optimista az időjárás-előrejelzést illetően.

Eközben Horvátországban ezen a héten tartották meg a Hókirálynő elnevezésű alpesisí-világkupa műlesiklás versenyét, amelyet 2005-től rendeznek meg a Medvednica-hegy Sljeme csúcsán, Zágráb felett. A szerdai versenyt a már akkor sem ideális körülmények ellenére még megtartották, de a csütörtöki futamot már törölni kellett - foglalta össze az MTI.

A francia meteorológiai szolgálat, a Météo France szerint 25 éve nem volt ennyire meleg az évnek ebben az időszakában.

Svájcban is hasonló a helyzet, a Sky News szerint több sípálya teljes egészében műhóval várja a vendégeket, igazi ugyanis egyáltalán nem esett.
Közben rekordmeleget mérnek Németországban, Ausztriában, Csehországban és Magyarországon is. Igaz, Magyarországon legalább a korábbi években volt időnk megszokni, hogy nincs hó. Ott viszont, ahol egész települések a téli idegenforgalomból élnek, komoly gazdasági csapást is jelent a hóhiány.

Régóta tudjuk, hogy a klímaváltozás miatt az európai síelők évről évre nagyobb bajban vannak, a síeléssel töltött idő rohamosan csökken, a tudósok azonban ilyen gyors változásra nem vártak. Az Alpok átlaghőmérséklete a globális átlag kétszeresével, 2 Celsius-fokkal nőtt az elmúlt 120 évben. A tendenciát egy ideig ellensúlyozni lehetett a sok műhóval, de a melegedés miatt idővel erre sem lesz már lehetőségünk - írja a telex.hu.

Les Gets in @PortesDuSoleil this morning after incessant heavy rain & diabolical Spring temperatures. From today the green ski slopes of Mont Chéry are open to mountain bikers & hikers #nosnow #frenchalps #ClimateCrisis pic.twitter.com/NCj4GHBBZB

— Nicola Williams (@tripalong) December 31, 2022

Egy magyar sípálya tartja magát az enyhe időben


Január 4-től bezárt az eplényi síaréna, így a hazai síterepek közül már csak a mátraszentistváni sípark látogatható. Itt csökkentett üzemmódban, de kedvezményes jegyárak mellett várják a csúszni vágyókat. A jelenlegi enyhe időben a hóágyúzás sem működik: tartósan 0 fok fölötti hőmérséklet mellett a hópótlás ugyanis lehetetlen, ezért zárt be Eplény, vagy vált a Normafa is alkalmatlanná a téli sportolásra

- idézi Wesselényi Andreát, a Síelők.hu alapító főszerkesztőjét az Infostart.

Évtizedek óta nem látott esőzések okoznak áradásokat Kaliforniában

Kalifornia államban rendkívüli állapotot rendeltek el a térséget csütörtökön elérő, esőzéssel és széllel érkező erős viharzóna miatt, a hegyekben nagy mennyiségű hó esett a szárazsággal küzdő államban.

A helyi sajtó beszámolója alapján a viharnak már legalább két áldozata van, egy 2 éves gyerek akkor halt meg, amikor fa dőlt szülei otthonára, egy fiatal nő pedig egy vízzel elöntött úton elvesztette uralmát járműve felett, és villanyoszlopnak csapódott.

Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom még szerdán vészhelyzetet hirdetett, és az állami katasztrófaelhárítás egységeit a legmagasabb készültségbe helyezte. A meteorológusok az elmúlt évek legkomolyabb viharára adtak ki figyelmeztetést. Kalifornia déli részének egyes településein kötelező kitelepítést rendeltek el a hirtelen lezúduló nagy esők okozta áradásveszély miatt, attól tartva, hogy megismétlődik a 2018-as, 23 emberéletbe kerülő sárlavina-omlás és földcsuszamlás.

A vihar ugyanakkor az állam középső partvidékét sújtja a legnagyobb mértékben. A San Francisco-öbölben már szerdán óránként 130 kilométeres szelet mértek, és csütörtökre virradóra több mint 100 ezer háztartás volt áram nélkül a leszakadó vezetékek miatt. A földcsuszamlások és sziklaomlás beszélye miatt a tenger menti autópálya egy szakaszát lezárták.

London Breed, San Francisco polgármestere tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy "háborúra készülnek", a városban található összes homokzsákot kiosztották a lakosságnak, a hajléktalanokat pedig menekültszállásokra vitték. A meteorológusok szerint a San Francisco-öböl térségének egyes részein akár 150 milliméternyi eső is lehullhat csütörtökön.
San Franciscóban Újév napján több mint 100 milliméter eső hullott, ami minden idők második legesősebb napjává tette az idei január elsejét.

Kalifornia hegyvidéki térségeiben rég nem látott mennyiségű hó hullott. A Nevadával határos szakaszon a Sierra Nevada hegységben 30 centiméter hó esett le, és további akár egyméternyi friss hó is hullhat. Az év első napjaiban a sípályákat az erős szél miatt le kellett zárni, a legerősebb széllökések elérték az óránkénti 200 kilométeres sebességet.

Kaliforniában karácsony óta mintegy 100-250 milliméter eső esett, amit az évek óta súlyos aszállyal küzdő államban örömmel fogadtak, a szakemberek ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy egyetlen esős időszak nem oldja meg a szárazság okozta problémákat.

Állami tisztségviselők kedden arról számoltak be, hogy a Sierra Nevada hegységben lehullott hó vastagsága rendkívül kedvező, az év elején szokásos átlagos mennyiség 174 százaléka borítja a hegységet, és 40 évre visszatekintve ez a harmadik legmagasabb érték. Kalifornia állam éves vízszükségletének mintegy harmadát biztosítja a hegységben telente lehulló hó.
Marthy Ralph, a nyugati meteorológiai központ (Center for Western Weather) igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a rég nem látott mennyiségű esőzéseket egy "atmoszférikus folyó", vagyis a légkörben kialakult nagy nedvességtartalmú légtömeg okozza.

Fotó: EPA/RONALD WITTEK