Visszatért Egyiptomba az a fából készült szarkofág, amelyet hosszú időn át a Houstoni Természettudományi Múzeumban őriztek – írta az AP News cikke alapján a 24.hu. Egy amerikai nyomozást követően derült fény arra, hogy a tárgyat ellopták, ezért szolgáltatta azt vissza az Amerikai Egyesült Államok. Az elmúlt időszakban az afrikai ország sokat tett azért, hogy számos területéről elvitt történeti emléket visszaszerezzen, amely törekvéseket rendre siker koronáz, ugyanis

2021-ben csaknem 5300 lopott kincs tért vissza Egyiptomba.

Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője a most visszakapott lelet a késő dinasztikus korból származhat, amely Krisztus előtt 332-ig, azaz Nagy Sándor hódításáig tartott az észak-afrikai néhai birodalomban.

A 3 méter hosszú koporsó egy Ankhenmaat nevű papé lehetett.

A tárgyat az új év első napján, egy ünnepély keretén belül szolgáltatták vissza Egyiptomnak. Három hónappal azon vizsgálat lezárulta után, amely kimutatta, hogy a szarkofágot Abu-Szir nekropoliszából vihették el, és Németországon keresztül jutott Észak-Amerikába 2008-ban. A történtekért egy jól szervezett hálózat volt a felelős.

A kiemelt kép forrása: The Ministry of Tourism and Antiquities Facebook-oldala