2024.02.25., vasárnap - Géza
Budapest: 9o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Szilveszter közeledtével pezsgőket és virsliket vizsgált a Nébih

frisshirek.hu | 2022. december 28. - 18:00
Szilveszter közeledtével pezsgőket és virsliket vizsgált a Nébih

Az ünnepek idején is garantált az élelmiszerbiztonság, az Agrárminisztérium (AM) kiemelten fontosnak tekinti, hogy a magyar családok asztalára jó minőségű, biztonságos és magyar élelmiszer kerüljön - hangsúlyozta a tárca élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán. A Pénzcentrum számításai szerint egy átlagos asztalra való 2 kiló virsli, 2 kiló pogácsa, 2 üveg pezsgő 39 százalékkal drágább, mint tavaly ilyenkor. Átlagosan 10 740 forint helyett, 14 920 forintba kerülne idén. A évtizedek óta nem látott drágulás nyomán megnéztük azt is, milyen árzúzó akciókkal készülnek a legnagyobb hazai láncok az év utolsó napjáig.

Nobilis Márton a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésről elmondta: idén 1824 helyen végeztek ellenőrzést, a 6531 vizsgált termék 4,8 százaléknál találtak valamilyen problémát, ami javuló arány. A forgalomból 51 tonna élelmiszert vontak ki mintegy 2,3 milliárd forint értékben, 160 esetben szabtak ki összesen 12,3 millió forint bírságot, 15 esetben pedig figyelmeztettek az ellenőrök.

Kiemelten vizsgálták az alkoholos italokat és a virsliket. Tizennyolc pezsgőt, gyöngyözőbort, forralt bor alapanyagot, keserűlikőrt és pálinkát néztek át, mindegyik termék megfelelő volt. Szezonális vendéglátóhelyeken, karácsonyi vásárokban sem tapasztaltak vizezést.

A virsliknél már annál inkább volt probléma, a raktárakban és hűtőkamrákban zsúfoltság, rendezetlenség is előfordult. Jelentős problémára viszont ez esetben sem bukkantak.

Két webáruház üzemeltetőjével szemben eljárást indítottak, mert félrevezető módon a virslik között szerepeltették azokat a termékeket is, amelyek nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv e termékköre vonatkozó feltételeinek.

Jelezte, hogy idén a legtöbb probléma a lejárt szavatosságú termékek és higiéniai problémák miatt volt, az utóbbi elsősorban a vendéglátó egységekben. Kiemelten figyelték az élelmiszerek eredetének nyomonkövethetőségét is, ezen a területen a legnagyobb a javulás a korábbiakhoz képest, amit különösen kedvezőnek tart az államtitkár.

Nobilis Márton úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány, a háború és a szankciós politika felhívta a figyelmet arra is, hogy milyen fontos az élelembiztonság.

Kitért arra is, hogy azok a családok, amelyek termelői piacon vásárolnak, sokkal közvetlenebb kapcsolatba kerülnek az eladókkal - írta az MTI.

Fotó: pixabay.com