Vasárnap este köszönt be a legnagyobb téli zsidó ünnep, a hanuka. Bár az tartalmában és kialakulásában független a karácsonytól, mégis az év ugyanazon szakaszában tartják. Az év legsötétebb napjaiban, amikor a zsidóság a fényt ünnepli.

Az adventi negyedik gyertya és a hanuka első gyertyája egy este gyullad fel.

A hanuka egy történelmi eseményből fakadó ünnep. A makkabeus felkeléshez kötődik, amikor a vallásilag és politikailag elnyomó görög uralom ellen fellázadt az ókori zsidóság a Krisztus előtti második évszázad közepén. Igazi szabadságharc bontakozott ki, amely a magyar történelemből is ismert – fordulatokkal, hősökkel és csodákkal.

A hanukia egy templomi csodára emlékezteti a zsidóságot.

A valamikori zsidóságnak csak egyetlen temploma volt, a Templom, amely a jeruzsálemi szent hegyen állt. Ennek emlékét őrzi még az úgynevezett Nyugati Fal, ahová a világ minden tájáról elzarándokolnak, köztük keresztények is, II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc pápa is járt már a Falnál, hogy egy kis cetlit helyezzen a hatalmas kövek évezredes réseibe.

Ezt a templomot a görögök a Krisztus előtti 150-es években megszentségtelenítették, de a felkelés eredményeképp megtisztították a pogány jelképektől és bálványoktól. A zsidó vallás és a keresztény Biblia olvasata szerint volt ez a hatalom pogány.

A görögök képviselték akkor ugyanis a műveltség csúcsát, az mégis megbotránkoztatóan hatott a kicsiny nép számára

hatalmas civilizációk ölelésében, amely egyedüliként őrizte a kizárólagos és egyetlen Istenbe vetett hitet. A szabadságharc napjaiban és a Templom visszafoglalásakor csak egyetlen napra elegendő olaj maradt a Szentélyben,

a gyertya mégis nyolc napon át égett.

Innen tart a hanuka is nyolc napon át, amely elnevezés a megtisztításra utal. A hanukia – azaz az ünnep gyertyatartója – mégis 9 ágú, mert a nyolc normál gyertya mellett helyet kap az úgynevezett szolga-, azaz sameszgyertya is, amellyel meg kell gyújtani a többit. Ennek a gyertyának gyönyörű szimbolikája alakult ki az évszázadok alatt.

A zsidóság voltaképpen a Messiással és saját magával is azonosítja ezt a kicsi gyertyát,

amely bár alárendelt a többi gyertyának, hiszen azok szolgája, és szolgálata közben felemészti önmagát, mégis csak általa ragyog fényárban a hanukia.

A gyertyagyújtás mellett hagyománya az ünnepnek a fánkevés és az ajándékozás is. Hazánkban az utóbbi években egyre inkább elterjedt szokás, hogy a hanuka a köztereken is megjelenik.

A világ számos pontján és különösen Izraelben a városok főterein karácsony táján gyönyörűen megférnek egymással a kereszténység, az iszlám és a zsidóság ünnepi jelképei.

A közelgő ünnepre készülve Orbán Viktor kormányfő is jókívánsággal köszöntette az MTI-hez is eljuttatott nyílt levelében a magyar zsidóságot.

Az ősök iránti tisztelettel és a jövőbe vetett reménységgel meggyújtott gyertyák lángjai minden évben a fény diadalát hirdetik a sötétség felett. Most pedig, amikor a közelünkben dúló háború és annak gazdasági hatásai árnyékolják be a mindennapjainkat, még erősebben vágyunk arra a csodára, amit az ünnep adhat. Éppen ezért kívánom azt, hogy hanuka időszaka idén az öröm és a szeretet mellett békességet is hozzon a világba

– írta levelében a miniszterelnök, amelyhez a Frisshirek.hu szerkesztőjeként is csatlakozom.

A kiemelt kép forrása: a Mazsihisz Facebook-oldala