Ukrajna szerte megszólaltak kora reggel a közelgő légitámadásra figyelmeztető szirénák. 60 rakétát indítottak ukrán célpontok felé – írta Vitalij Kim, a mikolajivi régió kormányzója kora reggeli Telegram-bejegyzésében.

Kijev háromnegyedét érte csapás Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint. Fennakadások vannak a vízszolgáltatásban, s nem a jár a metró sem jelenleg.

A Krivi Rihet ért támadás két embert ölt meg – a helyi kormányzó tájékoztatása szerint. Egy lakóépületbe csapódott be rakéta, a leomlott épület romjai alatt is lehetnek még emberek. A mentőalakulatok már a helyszínen vannak – közölte Kirilo Timosenko, a kijevi elnöki hivatal vezető tisztségviselője.

Ihor Terehov harkivi kormányzó tájékoztatása szerint Harkivban megszűnt az áramszolgáltatás. A város kritikus infrastruktúráját három csapás érte - írja a BBC.

Az északkeleti Szumi régió településein, továbbá a közép-ukrajnai Poltava és Kremencsuk városaiban sincs áram jelenleg.

Az oroszok Herszont is bombázták, itt is két halálos áldozatról érkeztek jelentések. A dél-ukrajnai kikötőváros is áram nélkül van jelenleg. Bár a települést novemberben kiürítették az inváziós erők, a frontvonal csupán néhány tíz kilométerre húzódik innen, így Herszon az orosz tűzérség állandó fenyegetésének van kitéve. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közlése szerint, csak a tegnapi nap folyamán 16 támadás érte a Fekete-tenger partján fekvő várost.

Október közepe óta Moszkva töb mint 1000 rakétát, valamint iráni gyártmányú harci drónt indított ukrajnai célpontok ellen. Igaz, ezek többségét az ukrán légvédelem semlegesítette.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága bejelentette, hogy az Ukrán Vöröskereszt egyik alkalmazottja is meghalt a bombázások következtében. A szervezet felszólította a hadban álló feleket, hogy kíméljék a humanitárius munkát végző személyzetet, illetve eszközeiket.

Az oroszbarát szeparatisták kezén lévő kelet-ukrajnai nagyváros, Donyeck hatóságai ugyanakkor a város heves ukrán támadásáról számoltak be, mely egy halálos áldozattal járt. Évek óta az egyik legnagyobb mértékű ukrán csapás érte Donyecket - állításuk szerint.

Fotó: Karpatinfo.net