Jackl Vivien: Nyilván olimpiai bajnok szeretnék lenni

Egyik arca bájos, álmodozó, egy átlagos elsőéves gimnazistát sejtet. A másik egy rendkívül tudatos, éretten gondolkodó, a víz alatti világra élettérként tekintő, tengerbiológusként Amerikába vágyó ifjú hölgyet. A harmadik arc pedig azé az ifjúsági sportolóé, aki az áprilisi úszó országos bajnokságon Hosszú Katinkát, Kapás Boglárkát, Jakabos Zsuzsát is lenyomva egy világranglista 5. helyet – és minden bizonnyal olimpiai indulást – érő idővel rúgta be a felnőtt sport ajtaját.

Jackl Vivien a tatabányai Gyémánt Fürdő nyitott ötveneséből vált egyik pillanatról a másikra nemzetközi tényezővé. Az úszás számára a külső világ kizárását és a nyugalmat jelenti, amikor beugrik a vízbe, és lebukik a víz alá, ahol csönd és csobogás veszi körül. Nehézen tudná elképzelni az életét úszás nélkül. A versenyzést részesíti előnyben az edzésekkel szemben, mert ott látja a befektetett munka eredményét, és lehetősége van a javításra vagy büszkeségre a teljesítményén. Az idei országos bajnokságon elért 4:34,96-os ideje, amely egyéni csúcsa is, különösen büszkévé teszi, hiszen ezzel az idővel a világranglista 5. helyére került, és olimpiai A-szintet ért el.

Verrasztó Zoltán szerint Jackl Vivien pillangó és hát részidejei férfiakéval vetekedő teljesítményt nyújtanak. A sportoló szerint a Tenerifén töltött edzőtábor, ahol világ- és olimpiai bajnokokkal készülhetett, nagyban hozzájárult a fejlődéséhez, bár nem láttak bele egymás munkájába. Az edzőtáborokban szereti, hogy csak az úszással kell foglalkoznia, és az iskolai teendőktől is elvonatkoztathat. A fejlődési lehetőségeket tekintve a rajtjában, fordulóiban, pillangóban és a gyors hajrában lát még tartalékot.

Jackl Vivien úgy érzi, inkább állóképes, mint gyors, és jól elvan a víz alatti világban. Edzéseken és versenyeken próbálja kikapcsolni a fejét és csak úszni, a technikára figyel, zenékkel kapcsolja ki magát. Versenyeken taktikai feladatokat kap, amelyeket a tudatalattijából hajt végre.

A sportoló már 8-9 éves korában úgy döntött, hogy ha úszik, akkor versenysportként tegye. Az első sikerek és eredmények motiválták a folytatásra. Kocsis Márta edzőjével tizenegy éve dolgozik együtt, ami egyedülálló a magyar úszók világában. Jackl Vivien szerint edzője tökéletesen ismeri őt, és az edzéseket is rá szabják.

A tanulás és az úszás összehangolása nem egyszerű feladat, de Jackl Vivien megtanulta kezelni a kettőt. A napirendje feszes, reggel hajnalban és délután is edz, este pedig egy órája marad tanulásra. Hétvégén pótolja a lemaradást, és ha van ideje, barátaival találkozik. A tanulás jól megy neki, kitűnő tanuló, és az angolt is magától tanulta meg.

A tengerbiológia iránti érdeklődése miatt szeretne Amerikában egyetemre menni, és ott is képzeli el a jövőjét. Bár még nem járt Amerikában, úgy érzi, hogy hosszú távon nem Magyarországon van a helye.

Az úszás mellett kiegészítő edzéseket is végez, de konditerembe még nem jár. A jövőbeni erőfejlesztés helyszínét még nem határozták meg. Az úszó szerint a tatabányai körülmények mások, mint Pesten, és a téli sátor alatti párás melegben nem annyira kellemes az edzés.

Jackl Vivien szeretne olimpiai bajnok lenni, és bár az olimpiai részvétele még nem biztos, mivel többen is pályáznak a két utazó helyre, de a párizsi olimpián szeretne a legjobb nyolc közé kerülni, és délelőtt 4:40 alatt úszni.