2024.02.23., péntek - Alfréd
Budapest: 9o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Az EU 100 millió euróval segíti a megrongálódott ukrán iskolák helyreállítását

frisshirek.hu | 2022. december 16. - 17:23
Az EU 100 millió euróval segíti a megrongálódott ukrán iskolák helyreállítását

A támogatás részben az EU humanitárius partnerein keresztül, részben az ukrán kormánynak nyújtott költségvetési támogatás formájában fog eljutni Ukrajnába.

Az Európai Unió 100 millió eurós (mintegy 40 milliárd forint) támogatási csomagot különített el az Oroszország Ukrajna elleni háborújában megrongálódott iskolák újjáépítésére - közölte az Európai Bizottság pénteken.

A humanitárius segély kisebb és közepes javításokra összpontosít, beleértve az ablakok, tetők, ajtók, szennyvízelvezetési és fűtési létesítmények javítását, valamint tantermi berendezések biztosítását. 

Az Európai Bizottság emellett az egész EU-ra kiterjedő szolidaritási kampányt indított iskolabuszok adományozására vonatkozóan, a járműveket az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül juttatják el Ukrajnába. Eddig mintegy 240 busz indult útnak az EU-ból és tagállamaiból – tájékoztattak.

A közlemény Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézi, aki kijelentette:

az EU legfontosabb célja, hogy az ukrán gyermekek a lehető leghamarabb újra iskolába járhassanak. Az EU ezért a háborúban megrongált és lerombolt iskolák újjáépítését támogatja és iskolabuszokat szállít Ukrajnába, hogy a gyerekek valóban a lehető legjobb körülmények között utazhassanak iskolába és tanulhassanak.
Ukrajna jövője azzal kezdődik, hogy gyermekei visszatérnek az iskolákba

- tette hozzá a bizottsági elnök az MTI híradása szerint.

Az orosz légicsapások eddig több mint 2800 oktatási intézményt rongáltak meg vagy semmisítettek meg, legkevesebb 5,7 millió iskoláskorú gyermek nem tud iskolába járni Ukrajnában - közölte az Európai Bizottság.

Fotó: Save the Children international