Az átlagnyugdíj jövőre 15 százalékkal emelkedik - számoltunk be erről a Frisshirek.hu-n is, amely így 27 ezer forintot jelent, és ezzel átlépi a 200 ezer forintos lélektani határt az átlagnyugdíj. A nyugdíjasok többsége azonban jóval kisebb emelést tapasztalhat majd - hívta fel figyelmet cikkéből az Mfor.hu, amelyet a Telex szemlézett.

A többség a 27 ezer forint helyett 21 ezer forintos emelést kap.
Vannak azonban szerencsések, akik nyugdíja 100 ezer forinttal is megugrik majd.

A nyugdíjak átlaga ugyanis ugyanúgy elválik a mediántól, ahogy azt a keresteknél is láthatjuk. A nyugdíj- vagy a fizetések mediánja azt jelenti, hogy annál kevesebbet és annál többet is ugyanannyian kapnak. Ez az érték sokkal jobban jellemzi a hazánk nyugdíjas képét, mint az átlagnyugdíj meghatározása. A mediánérték sokkal alacsonyabb az átlagnál a nyugdíjak terén is,

206 800 forint helyett csak 140 000 forint.

A megkülönböztetés nélküli emelés miatt tovább nő az olló a kevés és a magas nyugdíjjal rendelkezők között. Korábbi statisztikákra hivatkozva az Mfor.hu arról ír, hogy van körülbelül 5 ezer olyan magyar nyugdíjas, akiknek 500 ezer forintot is eléri a havi öregségi illetménye, 3 ezren pedig 690 ezret is megkapnak havonta az államtól. Az ő apanázsuk emelkedik meg januártól 100 ezer forinttal havonta.

A Frisshirek.hu-n tegnap arról is beszámoltunk, hogy havi 473 milliárd forintot emészt fel a költségvetésből a most bejelentett nyugdíjemelés, amely azonban nem fogja javítani az idősek helyzetét, hiszen az infláció le is nyeli a plusz pénzt, sőt, az akár még többet is kivehet az idősek zsebéből.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com