Először október 5-én, a pedagógusok világnapján álltak ki a diákok az oktatásban dolgozókért és tanáraikért. Az esemény száznál is több bonyhádi növendéket mozgatott meg, mely a kisvárosban jelentős létszámként említhető meg. 

Ezt követte a november 18-ára szervezett élőlánc, ahol az országos pedagógussztrájk és élőláncsorozat egyik láncszemeként vették ki részüket a tanárok és a diákok az oktatásért folytatott küzdelemből.

Legutóbb december 8-án ülősztrájkot tartottak, ami a DAT (Egységes Diákfront - Diákok a Tanárokért) hirdetett meg országosan, a helyiek 160 másik iskolával együtt vettek benne részt. Bonyhádon a tanulók a 2.-4. órák alatt és a megelőző szünetekben ülősztrájkoltak. A tanórákat nem akadályozták és minden békésen zajlott. A létszám változó volt, az órák alatt 40 fő, míg a szünetekben 65 diák vett részt a sztrájkon.

A szervezők az esemény előtt felhívták a figyelmet, hogy az ülősztrájkon való részvétel igazolatlan órával jár, és kérték, hogy mindenki ennek tudatában cselekedjen.

A Frisshirek.hu az egyik bonyhádi petőfis diákot kérdezte, hogy miért álltak ki.

A válasz egyszerű, már-már magától értetődő: A jövőért. Nem csupán a saját jövőnkért, hanem mindannyiunk jövőjéért. Célunk szolidaritást vállalni tanárainkkal, valamennyi pedagógussal, és az oktatásban dolgozókkal. Fel kívánják hívni a figyelmet az oktatás jelenlegi drámai helyzetére és változást elérni.

- válaszolt.

A diákok szeretnék életbe léptetni a tanárszakszervezetek, diákok, szülők és civil egyesületek által aláírt 9 pontot, melyek a következőképp hangzanak:

1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
2. Szüntessék meg a pedagógusok nyilvános lealacsonyítását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék visszaposztjaikra! Megbecsülést a pedagógusoknak!
3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló Oktatási Minisztériumot!
5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz, tanításhoz, neveléshez!
9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

Soha nem adjuk fel! Mi, diákok ígéretet tettünk, hogy addig fogjuk folytatni a demonstrációkat, sztrájkot, amíg nem érünk el változást!

- hangzott el a december 8-án megrendezett tüntetésen Bonyhádon.

Ennek függvényében kívánunk további lépéseket tenni az ügyben, együtt és egymásért!

- nyilatkozott a diák.

Fotó: Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium diákjainak saját fotói