Az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós segélyről, a 15 százalékos globális minimumadóról, a magyar nemzeti gazdasági helyreállítási tervről és a kondicionalitási eljárásról is sikerült elvi megállapodást kötniük az EU-nagykövetek hétfői találkozóján

– jelentette be hétfő éjjeli tweetjlében az EU soros elnöki tisztségét betöltő Csehország.

#COREPERII | ⚡⚡⚡Megadeal! EU ambassadors approved in principle a package of €18 billion in support for #Ukraine, 15% minimum #tax for big corporations, approval of #Hungary's #RRP and an agreement on #conditionality. The package will be confirmed by written procedure. pic.twitter.com/L5bcCGETMU

— EU2022_CZ (@EU2022_CZ) December 12, 2022

A részletek egyelőre nem teljesen világosak, a tweetből csak az derül ki, hogy az elvi megállapodást írásban is rögzíteni fogják.

A Népszava beszámolójában arra emlékeztetett, az Orbán-kormány az utolsó pillanatig élesen ellenezte, hogy az EU hitelt vegyen fel a háborúban álló Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós segély finanszírozására.

November 30-án az Európai Bizottság arra tett javaslatot, hogy hétfőn az EU-tagországok fogadják el, Magyarország nemzeti gazdasági helyreállítási tervét, hazánk pedig ezzel megkapjon 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást az erre szánt alapból, az RRF-ből, de fagyasszanak be mintegy 7,5 milliárd eurót, 3000 milliárd forintnak megfelelő összeget a hazánknak járó uniós kohéziós támogatásból.

A tervre hétfőn a tanácsi közlemény szerint rá is bólintottak az EU-tagországok.

A befagyasztott támogatás összege kisebb, 6,3 milliárd euró, vagyis 2500 milliárd forint körüli összeg lesz.

Amíg ugyanis eredetileg a három kohéziós alap 65 százalékának megfelelő összegről volt szó – amint arról korábban lapunk, a Frisshirek.hu is beszámolt, most már „csak” 55 százaléknál tartanak.

Ez egy másik, az előzővel párhuzamosan kiadott tanácsi közleményben szerepel.

Ahhoz, hogy Brüsszelből utalják az RRF támogatási összegeit, az Orbán-kormánynak maradéktalanul teljesítenie kell az általa vállalt 27 szuperfeltételt

– hangsúlyozza a tanácsi közlemény, ami pedig a befagyasztott 6,3 milliárd eurót illeti, az EU-tagországok „jelentős hiányosságokat” tapasztaltak azokban az intézkedésekben, amelyekkel Magyarország enyhíteni akarja a jogállamisági elvek érvényesülésével kapcsolatos kétségeket.

Szól egy harmadik tanácsi közlemény a globális minimumadóról is, de a Népszava cikke szerint egyelőre nem világos , hogy az EU mivel oszlatta el a magyar kabinet fenntartásait az ügyben. A Világgazdaság úgy értesült, hogy

Magyarországgal kivételeznek, az iparűzési adót beszámítják a globális minimumadóba, így nem kell emelni a 9 százalékos társasági adót.

Úgy tudni, a magyar kormány részéről kedden Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter fog reagálni minderre.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, az EU-tagországok pénzügyminisztereinek december 5-i ülésén magyar tárcavezető, Varga Mihály vétófenyegetése miatt mindegyik ügyben halasztani kellett a döntést.

Az Orbán-kormány egyébként próbálkozott azzal, hogy egy kétoldalú megállapodás keretében odaadja Ukrajnának a 18 milliárd eurós hitelből rá eső részt, 187 millió eurót, de ezt hétfőn elutasította a kijevi vezetés. Ez utóbbiról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszélt tegnapi brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Szombaton az EU-ban már sikerült megállapodni a kelet-európai országnak folyósítandó pénzről, a Portfolio pedig úgy tudja,

Magyarország most belement, hogy az EU hitelt vegyen fel az ukránok támogatására.

Illusztrációs fotó: MTI/EPA/Julien Warnand