2022.11.26., szombat - Virág
Budapest: 7o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Csaknem nyolcvanmilliád forintnyi eurót hiteleznénk Ukrajnának

frisshirek.hu, 2022. november 23. - 22:06
Csaknem nyolcvanmilliád forintnyi eurót hiteleznénk Ukrajnának
Azonnali határidővel jelent meg a szerda esti Magyar Közlönyben az a rendelet, amely szerint a magyar kormány 187 millió eurós hitelt adna Ukrajnának.

A szerda esti Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint

a kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy részt vegyen Ukrajna háború miatt szükségessé váló pénzügyi támogatásában.

Varga Mihály pénzügyminiszter azt a feladatot kapta, hogy „gondoskodjon az Európai Unió által Ukrajnának nyújtandó, 18 milliárd eurós hitelből hazánkra eső 187 millió euró biztosításáról”.

A hvg.hu cikke szerint ennek értéke a folyamatosan változó árfolyamtól függően 75 milliárd forint körül alakul.

A határozat úgy folytatódik, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Magyarország nevében kezdjen tárgyalásokat Ukrajnával a pénzügyi támogatáshoz szükséges megállapodás kidolgozása érdekében.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu már beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök korábban kijelentette, Magyarország nem fogja elfogadni, hogy az európai uniós tagállamok közösen hiteleket vegyenek fel Ukrajna megsegítése érdekében. Az Európai Bizottság ugyanis egy évre 18 milliárd euró pénzügyi támogatást javasolt a tőkepiacokon felvett hitelből Ukrajnának nyújtott kedvezményes, hosszú lejáratú kölcsönök formájában.

A magyar kormányfő ezzel szemben azt javasolta, hogy nézzék meg, Ukrajna működéséhez mennyi pénzt akarnak adni és azt arányosan, fair módon osszák el egymás között. Ezt az összeget, évente 60-70 milliárd forintot, a nemzeti költségvetésből fizetné Magyarország az ukránokkal kötött kétoldalú megállapodás keretében. Erről szól a mostani kormányhatározat.

Fotó: Varga Mihály pénzügyminiszter. MTI/Kovács Attila