Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin ma tartotta idei utolsó rendes ülését, amelyen számos, hazánkat is húsbavágóan érintő kérdést tárgyaltak - írta meg a 24.hu. A portál felidézi, hogy többek között a négy következő téma fontos hazánk számára:

  • a Magyarország ellen zajló kondicionalitási eljárás,
  • a Magyarországnak járó helyreállítási pénzek,
  • a globális minimumadó kérdése,
  • az Ukrajnának szánt EU-s segély.

A kiszivárgó pletykák szerint egyetlen kérdésben sem tudtak az idézettekből megegyezni a tanácskozó felek, ezért a döntést elhalasztották, ennek következtében előbb majd az Európai Tanács, azaz az EU tagállamainak kormányfői egyeztetnek róla.

Az már biztosnak látszik, hogy az Ukrajnának szánt segélyt Magyarország egyedüliként vétózta meg.

A 27 tagállam pénzügyminisztere közül egyedül Varga Mihály nyomott nem-et erre a kérdésre. A hivatalos magyarázat szerint a magyar kormány ugyanis nem támogatja a közös hitelfelvételt.

Az Ukrajnának szánt segély ügye azonban még nem veszett el teljesen.

A 24.hu értesülése szerint a jogállami, vagy kondicionalitási mechanizmusról a német, a francia és pár keleti tagállam pénzügyminisztere újratárgyalást kérne.

Túlzónak tartják ugyanis a pénzek felfüggesztésének mértékét,

mert úgy látják, hogy az Orbán-kormány komoly lépéseket tett az EU-s elvárások teljesítéséért. Nem okozott meglepetést, hogy ebben a kérdésben nem hozott megállapodást a mai ülés.

A Helyreállítási Alapra született magyar terv finanszírozásáról is ma döntöttek volna a pénzügyminiszterek, de szintén elnapolták a kérdést, amelybe közrejátszhatott az Ukrajnának nyújtott segéllyel kapcsolatos magyar vétó is. A kérdéseket legközelebb a jövő heti EU-s csúcson tárgyalják majd, amelyen ha döntések születnek, akkor rendkívüli pénzügyminiszteri tanácsülésen kell véglegesíteni azokat.

A kiemelt kép forrása: MTI / EPA / Stephanie Lecocq