Rekordot döntve, minden idők legtöbb szavazatával végzett az első helyen az Európa legjobb karácsonyi vására online szavazáson a budapesti Advent Bazilika rendezvény - adta hírül a Forbes angol kiadása cikkét az Index. A European Best Destination utazási portál által hirdetett versenyen 21 európai város karácsonyi vására csapott össze egymással.

A We Love Budapest oldala az eredmény hatására emlékeztetett, hogy 2019 és 2021 után idén harmadjára végzett a csúcson a Szent István téri kirakodás. Sőt idén emiatt

a Karácsonyi vásárok állócsillaga elismerést is megkapta. Eddig ezzel a címmel csak Zágráb és Strasbourg vásárai büszkélkedhettek.

Az idei elismerés azért is kiemelkedő, mert rekordot döntött a szavazatok száma:

179 ország utazója 374 ezer 803 szavazatot adott le a legjobbnak ítélt vásárra.

Az Advent Bazilika 51 253 kedvelést söpört be, amely egyszersmind minden idők legtöbb szavazata, amit a versenyen egy adventi kitelepülés kapott. A Forbes kitért arra is, hogy a rangsorolt vásárok nem pusztán termékeket árulnak, hanem kulturális és művészeti eseményekkel is csalogatják az érdeklődőket, legyenek azok koncertek, kreatív műhelyek, karácsonyi fények, tűzijátékok vagy jégpályák,

de kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra, továbbá helyi élelmiszerekre és kézműves termékekre is.

A második helyezett a Szent István Bazilika lábánál található vásár mögött a lengyelországi Gdansk, a harmadikon a romániai Craiova rendezvénye, a negyedik helyen Bécs, az ötödik helyen pedig a franciaországi Montbéliard városának vására végzett.

A Frisshirek.hu szerkesztőjének élménybeszámolóját Budapest két nagy adventi vásáráról erre a linkre kattintva olvashatja el.

A kiemelt kép forrása: Adventi Ünnep a Bazilikánál Facebook-oldala