A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tanévkezdés óta immár negyedik alkalommal hirdetett egységes sztrájknapot.

Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányának elnöke a Népszavának elmondta, ha nem történik változás az oktatásirányítás hozzáállásában, januárban újabb országos munkabeszüntetés lesz.

Több száz iskolában több ezer pedagógus sztrájkolt vagy engedetlenkedett országszerte, a lendület nem hagyott alább. Tudunk olyan iskoláról, ahol az egész tantestület sztrájkba lépett, de egyre több olyan intézmény is van, ahol az 50 százalékot is meghaladja a részvétel. Korábban ez nem volt jellemző, inkább csak kivételnek számított, ha egy tantestület több mint fele letette a munkát

– hangsúlyozta Komjáthy Anna, a PDSZ választmányi elnöke.

A csütörtöki sztrájknapon az Egységes Diákfront felhívására országszerte mintegy 140 iskola diákjai ülősztrájkkal vállaltak szolidaritást tanáraik mellett.

A Népszava arról is beszámolt, hogy péntek estére az Egységes Diákfront szervez demonstrációt az MTVA székháza elé, miután a diákok hiába kérték, nem hívták meg őket a köztévébe, hogy beszélhessenek az oktatás problémáiról.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a fővárosi Kölcsey tanárai – összesen öten – voltak az elsők, akiket polgári engedetlenség miatt kirúgtak. A tankerületi központok ezután sorra küldtek figyelmeztető leveleket a tiltakozó tanároknak, amire válaszul tanárok, szülők és diákok több demonstrációt szerveztek az elmúlt hónapokban.

Múlt héten szerdán a Belügyminisztérium közölte, újabb nyolc pedagógus munkaviszonyát függesztették fel. Egy-egy tanár a fővárosi Eötvös József- és Vörösmarty Mihály-, hatan pedig a Karinthy Frigyes Gimnáziumban tanítottak. Az érintett iskolákban és országszerte számos intézményben pénteken tiltakoztak a tanárok kirúgása ellen, szombaton pedig több ezren tüntettek a Klebelsberg Központ épülete előtt.

Az elégedetlenség hétfőn a Parlamentben is megjelent: a Tanítanék Mozgalom pedagógusai és diákjai ismertették kilenc követelésüket az ülésterem karzatáról – kivezették őket.

Közben az ombudsman után az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy teljesen rendben van a pedagógusok sztrájkjogának korlátozása.

Fotó: Facebook/A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete oldala