A veszprémi bazilika értékeit féltő hívők 3500 támogató aláírással ellátott petíciót adtak át Ferenc pápa budapesti követének, amelyben Udvardy György katolikus érsek elmozdítását kérik a szentatyától - írja a Magyar Narancs. 

A Magyarországra betörő katolikus modernista törekvések megakadályozása közös érdekünk

– írta közösségi oldalán a Veszprémi Szent Mihály Védegylet, amely december 3-ra, szombatra szervezett tüntetést. A felhívásban azt írják, hogy épített környezetük, templomaik kiüresítése gőzerővel halad, ezért kell kifejezni „e káros szellemi áramlattal szembeni nemtetszésünket.” A békés demonstrációt Budapesten, a XII. kerületi Gyimes u. 1-3 alatt, a Szentszék Magyarországi Nagykövetségénél, a nunciatúra előtt tervezték megtartani, átadva Ferenc pápa követének Udvardy György érsek felmentését követelő 3500 aláírással megtámogatott petíciójukat.

A szervezők a tüntetés megtartása előtt három nappal kihátráltak az akció mögül, mivel a védegyletesek a nyilvánosság mellőzésével már szerdán átadták az aláírásokat a Vatikán követének - írja a lap.

A párbeszéd hegyeket megmozgató erejének köszönhetően és a békesség megtalálásának érdekében lemondtunk a szombatra tervezett demonstrációról

– foglalták össze a magyarországi apostoli nunciussal tartott két és félórás beszélgetésüknek. Michael Wallace Banach nunciustól ígéretet kaptak arra, hogy kellő figyelemmel fogja kísérni „ezt a kényes ügyet”, és tájékoztatni fogja az elhangzottakról Udvardy György érseket és a vatikáni hatóságokat. 

Udvardy Györgyöt Ferenc pápa 2019. július 12-én nevezte ki a Veszprémi főegyházmegye érsekévé Márfi Gyula nyugalomba vonulásával, az új érsek azonban több intézkedésével is felháborította a híveket. Az érsekség azzal nem számolt a Veszprémi Szent Mihály Székesegyház felújítása során, hogy sok veszprémi ragaszkodik a bazilikából eltávolításra ítélt, Sztéhlo Lili festette üvegablakhoz. Február 4-én Porga Gyula fideszes polgármester állt a veszprémiek elé, miután az érsekségen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Navracsics Tibor kormánybiztos és Ovádi Péter fideszes országgyűlési képviselő jelenlétében az érsekkel együtt bemutatták a székesegyház tejfehérre változtatott üvegablakait ábrázoló látványképeit.

Sztéhlo Lili festette üvegablakokkal

A látványterv

fotók: Gubicza Katalin Facebook-oldala

Az érsekség összesen 39 milliárd forintos állami támogatással intézi a veszprémi vár épületeinek rekonstrukcióját a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-as projekt kapcsán, ebből 33 milliárd forintot tesz ki az egyházi épített örökség védelmére és az egyéb beruházásokra fordítható keret.

A Magyar Narancs cikke zárójelben azt is megemlíti, hogy idén februárban a Veszprémi Főegyházmegye egy háromcsillagos szálloda gazdája lett, igaz, nem az állami felújítási pénzekből.

A veszprémiek körében mozgalom szerveződött az ablakok és a bazilika egyéb értékeinek megmentése érdekében, ami aztán a nyár folyamán összekapcsolódótt az érsek eltávolításának igényével is. A felháborodást odáig fokozódott, hogy a csíksomlyói búcsúban a veszprémi katolikus hívők a bazilika üvegablakait ábrázoló zászlókkal vonultak fel. "A csíksomlyói misét előadó Udvardy Györgynek sikerült emelni az irányába áramló ellenszenv szintjét azzal is, amikor hangszórókon mondatta be, hogy a szentmise alatt minden zászlót vonjanak be." - írja a lap.

Július 8-án a Szent Mihály Védegylet közérdekű adatigénylést nyújtott be a kormányhivatalhoz, hogy megtudja, a festett ólomüvegablakok eltávolítására, a díszítő falfestés lemeszelésére és a főoltár elmozdítására, kapott-e az érsekség engedélyt. Választ nem kaptak, csak annyi kiderült, a padozat bontásához nem volt engedély, a helyszínen készült fotók szerint, ennek ellenére megtörtént a teljes elbontása.

A közérdekű adatigénylés elutasítása után tartották meg az első aláírásgyűjtéses demonstrációjukat a veszprémi Megyeháza előtt.

"Egy számunkra nagyon fontos és fájdalmas ügyben fordulunk Szentatyához!" – a Vatikánba, Ferenc pápához címzett leveleikhez ezzel az indítással kezdték toborozni a támogatókat. A hívek végső kétségbeesésükben fordultak a pápához, mondván Udvardy György érsek elzárkózik a hívei elől, kapcsolata a város lakóival egyre inkább elmérgesedik. 

Az üvegablakokat májusban a veszprémi önkormányzat képviselő-testülete a helyi értéktárba helyezte, ez a minősítés elvileg azt jelentené, hogy azokat nem lehetne eltávolítani a székesegyházból. Katanics Sándor önkormányzati képviselő kérdésére az érsekség főépítésze, Vörös Tamás elismerte, hogy az ablakokat a helyükről kiemelik, későbbi időpontokban felújítják, de nem kerülnek vissza eddigi helyükre, más kiállító terekbe, liturgikus helyekre telepítik. A képviselő ezt ellentétesnek látja a Veszprém Megyei Kormányhivatal májusi határozatával, amelyben az szerepel, hogy az értékleltárban szereplő épületelemeket meg kell őrizni, azok nem eltávolíthatók. Továbbá arról is rendelkezett, hogy az előkészítő bontási munkálatok nem mutathatnak túl az általános felújítás és jó karbantartás keretein, amit a képviselő csak úgy tud értelmezni, hogy a színes üvegablakok nem távolíthatók el a templomból - írja a lap.

fotó: Veszprémi Érsekség Facebook-oldala