2024.02.25., vasárnap - Géza
Budapest: 9o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Sima porcukros gofri 600 forinttól, a két deci forralt bor és tea 800 forint Zalaegerszegen

Kovács Tamara | 2022. november 29. - 14:39
Sima porcukros gofri 600 forinttól, a két deci forralt bor és tea 800 forint Zalaegerszegen
A karácsonyi vásárok, Adventi programok ünnepre hangoló, lélekmelengető népszerű itala és desszertje a forró tea, forró puncs, forralt bor, a gofri és a sült gesztenye. Az árak érezhetően emelkedtek, hiába, az infláció nem kegyelmezett a gofrinak és a bornak sem, ennek ellenére veszik és viszik. A lángos is beépült a térkínálatba, a legdrágább 2.800 forint, a plusz hagyma feltétért 350 forintot is elkérnek.

A forralt bor a tél szinte kötelező kelléke. Ez lehet száraz, édes, fehér vagy vörös. Minőségi borból is készíthető, de a forralt bor csodája, hogy a gyengébb lőrékből is iható dolog állítható elő, egy kevés fűszerrel, akár fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel, naranccsal és némi édesítéssel. A vásárban karácsonyi kellékeket nézegetve, szeretetről szóló dalokat hallgatva a hideg időben bizony, jól esik pár kortynyi meleg, egy falatnyi édesség. Egy jó meleg, gőzölgő gofri.

Az árak ugyan nem szárnyaltak az égig, de irreálisan nőttek, ami "érthető" hiszen drágult az alapanyag, meg kell fizetni a vásárlónak a helypénzt, a nézegetést, a hangulatot is. A forralt bor deciliterjét 400 forintért kínálják - na de ki iszik egy decit? A forró puncs 500 Ft/dl, míg a forró tea ára a borral egyenlő, azaz szintén 400Ft/dl. Két deciliter forró csokit 800 forintért adnak.

A sima porcukros gofri 600 forint/db, a vaniliás, lekváros, gyümölcsös 800 forint/db, de tejszínnel megbolondítva már egy ezrest kérnek érte, akár csak mindenki kedvencéért, a csokisért is, míg a Tropicana ízesítésű darabjáért 1.200 forintot.

Ha egy négytagú család négy tejszínes gofrit és két deci teát, vagy forralt bort vásárol Adventi hangolódásként Zalaegerszegen, az bizony 7.200 forintjába kerül.

Fotók: Frisshirek