Azt gondolom, hogy a kormányzatnak is el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban

- jelentette ki Grád Ottó Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az ATV Híradónak. A kis kutak ugyanis ezen a héten sem kapnak már üzemanyagot, de még a nagyobb láncok is kénytelenek korlátozásokat bevezetni, ahogy azt a Frisshirek.hu-n is megírtuk. Grád arról is beszélt, hogy már most is komoly ellátási problémák vannak.

A médium megkeresett egy energetikai szakértőt is, aki úgy látja, hogy lépéskényszerben van a kormány. Balogh József azt nyilatkozta,

hogyha megint tovább viszik [az árstopot], és ugyaneze az áron, forintban, akkor valójában az lesz, hogy a fogyasztás tovább fog emelkedni, ugye ezt a tendenciát már látjuk. Ugyanakkor nem lesz elég finomítói kapacitás, és ha bármi történne a barátság kőolajvezetékkel, akkor már az alapanyag is hiányozni fog. Szerintem decemberben ezt át kell majd gondolni, hogy hogyan tovább.

A MOL arról beszélt a Híradónak, hogy a szállítmányaik folyamatosan úton vannak, és korlátozzák a kivitelre szánt mennyiséget. A normál időszakokhoz képest most 15-20%-kal több üzemanyagot juttatnak el belföldi partnereiknek, amely azt jelenti, hogy ennyivel fokozottabb a fogyasztás az ársapka bevezetése óta, miközben a Dunai Finomító továbbra is csökkentett teljesítőképességgel működik egy korábbi karbantartás miatt.

Az ATV megkereste a Miniszterelnökséget, hogy lépnek-e a benzinársapkával kapcsolatban, amelyre azt válaszolták, hogy

január elsejétől csak akkor tudják fenntartani a benzinárstopot, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan, a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik.

Ezzel együtt leszögezte a kormány, hogy a biztonságos üzemanyag-ellátás érdekében mindent megtesz.