A verseny, a RacingThePlanet sorozat része, amelybe négy 250 kilométeres sivatagi futás tartozik. Ezek közül kettőt már teljesített: 2018-ban az Atacama-sivatagban, 2019-ben pedig Namíbiában, a Góbi még vissza van a futónő számára.

Az antarktiszi indulás feltétele, hogy a másik három sivatagi versenyből kettőt sikeresen lefusson valaki. 2020-ban már bekerült a mezőnybe, azonban akkor és tavaly is elmaradt a verseny a koronavírus-járvány miatt. Mivel sokáig idén is bizonytalan volt a helyzet, Szilvi ezért nem is verte nagy dobra, mire készül – úgy volt vele, majd ha már biztos lesz, akkor ad hírt róla. Argentínába, Buenos Airesben töltött néhány napot, majd november 22.-én indult útnak a világ végének nevezett városból, Ushuaiából az Antarktisz felé. Ez a település Argentína déli csücskében található, onnan egy expedíciós hajóval utaztak tovább a versenyzők, ami három nap alatt érte el az Antarktiszt. November 25-én rajtol a verseny, azaz ma, ami a tervek szerint hat szakaszból áll hét nap alatt.

A tervek szerint 250 kilométert kell majd futnia, a napi távok szintén az időjárástól függenek majd, de elvileg lesz rövidebb (20 km) és hosszabb (100 km) szakasz is. A pályát mindig aznap jelölik ki a szervezők, várhatóan 5-15 kilométeres köröket kell majd teljesíteniük a versenyzőknek. Minden napra meg lesz adva egy időtartam, és ha az lejár (vagy az időjárás közbeszól), akkor már nem lehet tovább futni. Az eddigi évek tapasztalata az, hogy csak egy-két fő tudja teljesíteni a 250 kilométert, a további helyezések attól függnek, hogy az adott időtartam alatt ki hány kilométert teljesített összesen. A napi szakaszok után visszaszállítják a versenyzőket a hajóra, addig pihenhetnek, míg a hajó a másnapi helyszínre szállítja őket, amit a kapitány jelöl ki az időjárás függvényében. A visszatérést december 2-ra tervezik a hajóval Argentínába, az utazás ismét három napba telik.

Nemcsak az extrém edzések a megmérettetésre, de a felszerelés összeállítása is komoly felkészülést igényelt. Ezek egy része a futóruházat, vészhelyzet esetére speciális hálózsák, és egyéb speciális eszközök, például hágóvas. A futás közben a versenyzők hátizsákot cipelnek, abban van a ruházatuk, a napi frissítés, biztonsági felszerelés - tudtuk meg Lubics Szilvia Facebook -oldaláról.

Az ultramaratonista futónő folyamatosan tájékoztatja szurkolótáborát a napi történésekről, amelyben párja Lubics György, azaz Gyuri van segítségére az interneten keresztül. Az utazásról és a versenyről írt élménybeszámolókat, történéseket napi szinten Lubics Szilvia Facebook-oldalán oldalán követhetik.

Fotó: Dr Lubics Szilvia Facebook-oldala