2022.11.26., szombat - Virág
Budapest: 5o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Gyorsan csapást mér a betolakodóra hazánk új légvédelmi rendszere

frisshirek.hu, 2022. november 24. - 06:00
Gyorsan csapást mér a betolakodóra hazánk új légvédelmi rendszere
A világ egyik legmodernebb radarrendszerét vásárolja Magyarország Izraeltől – mondta a honvédelmi miniszter a Hír TV Napi aktuális című műsorában szerda este.

Lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt arról, hogy a világ egyik legfejlettebb katonai, védelmi eszközrendszeréből fejleszt a kormány. Novák Katalin köztársasági elnök – egyben a Magyar Honvédség főparancsnoka – és a honvédelmi miniszter a múlt héten személyesen tekintette meg a működését Izraelben.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerda este azt közölte, hogy a magyar kormány által megrendelt radarrendszer az izraeli Vaskupola összeállításában is szerepel. Az eszközök folyamatosan érkeznek majd Magyarországra a jövő évtől kezdve.

A radarokhoz egy rakétarendszer is kapcsolódik, a rakéták norvég-amerikai gyártmányúak

– ismertette a tárcavezető.

A működési elv az, hogy

a radarok figyelik, milyen tárgyak érkeznek a védendő terület felé. Össze vannak kötve a rakétarendszerrel, amely részben automatizált, részben emberi döntés után csapást mér a berepülő eszközre, megsemmisítve azt.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a modern technológiának köszönhetően a folyamat nagyon gyors.

Az a cél, hogy a légvédelmi rendszer Magyarország egész területét lefedje

– közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Hangsúlyozta, hogy már 2016-2017 táján megkezdték a honvédelmi és haderőfejlesztési programot, ami a mostani orosz-ukrán háború fényében jó döntésnek bizonyult. Részben a szárazföldi csapatokat, részben a légvédelmet erősítő eszközöket szereznek be.

A tárcavezető ugyanakkor kiemelte, hogy

felkészült katonákra is szükség van, akik kezelni tudják a tankokat, drónokat.

– A kormány a jövőben még inkább figyel majd a hivatásos és a tartalékos állomány kiképzésére – jelentette ki.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, hogy az orosz-ukrán háború miatt fontos a higgadtság.

A kormány felkészülten figyeli a fejleményeket

– tette hozzá.

Archív fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert (szemben, jobbra) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Magyar Honvédség parancsnokát katonai tiszteletadással köszöntik az egységes alapkiképzést teljesítő önkéntes területvédelmi tartalékos állomány katonai eskütételén Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2022. november 9-én. MTI/Bús Csaba