2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -2o - -0o
Az ország 19 megyéjében

Az izraeli Vaskupolánál működő radarrendszerből vásárolt a kormány

frisshirek.hu, 2022. november 21. - 08:36
Az izraeli Vaskupolánál működő radarrendszerből vásárolt a kormány
A világ egyik legfejlettebb katonai, védelmi eszközrendszeréből fejleszt a kormány. Az izraeli Vaskupolánál működő radarrendszer érkezését a honvédelmi miniszter jelentette be.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Izraeli radarrendszerrel erősíti a kormány Magyarország védelmét - írta hétfői számában a kormánypárti Magyar Nemzet, amely írást az MTI szemlézett.

Világszínvonalú, légi és tüzérségi célok felderítésére és nyomon követésére alkalmas izraeli radarrendszer áll jövőre a Magyar Honvédség szolgálatába. Az izraeli Iron Dome, Vaskupola légvédelmi rendszer részeként már bizonyított, a lokátorok egyes egységeinek gyártásába a magyar hadiipar is bekapcsolódik

- írta a lap. A vásárlást Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be azt követően, hogy Jeruzsálemben tárgyalt Benny Gantz izraeli védelmi miniszterrel. A magyar honvédelmi miniszter az izraeli ELTA radarok kapcsán kiejelentette:

a két ország régóta szoros és kiváló kapcsolatban áll a védelemben is.

A magyar haderőfejlesztési programban a magyar gazdaság motorjának legújabb hengereként számon tartott és új lendületet kapott védelmi iparágba már jelentős izraeli szálak fonódtak, utalva arra, hogy a Magyar Honvédség többek között a Rafael cég Spike irányított páncéltörő rakétáit is rendszeresíti - írta a Magyar Nemzet.

A tizenegy ELM-2084 típusú légtérellenőrző, légvédelmi és tüzérségi felderítőradar beszerzéséről a Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében még 2020 decemberében írta alá a szerződést Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség akkori parancsnoka és Stéphane Oehrli, a Rheinmetall Canada Inc. elnök-vezérigazgatója. Az izraeli IAI ELTA cég "aktív fázisvezérelt" (AESA) radartechnológiáját tartalmazó berendezésekkel a honvédség a régi szovjet P-37, PRV-17 és SZT-68U típusú rádiólokátorait váltják le - olvasható a cikkben az MTI szemléje szerint.

A kiemelt kép forrása: MTI / EPA / Abir Szultan