Egyedülálló városfejlesztési programot indít Miskolc annak érdekében, hogy az elmúlt évtizedekben leromlott, elhanyagolt állapotba került városrészek, tömbök, jellegzetes épületek megújulhassanak – a program részleteiről szerdán sajtótájékoztatón számolt be a miskolci városvezetés.

Hodobay Sándor 1922 és 1935 között volt Miskolc polgármestere, és bár több városvezető tett lépéseket ebbe az irányba, mégis Hodobayt szokás Nagy-Miskolc atyjának is nevezni – indokolta Veres Pál, Miskolc polgármestere a névválasztást.

- Munkásságának számos eredményét a mai napig tetten érhetjük a városban. Nevéhez fűződik többek között a háború alatt félbeszakadt építések befejezése, a város utcáinak lekövezése, kivilágítása, köztemető kialakítása, a Búza téri vásárcsarnok és számos más középület felépítése. Hidak, parkok épültek az ő idején, faültetési program indult, sőt Deák Ferenc szobrának felállítása is erre az időre datálódik, ami Kossuth és Szemere szobrai után a harmadik ilyen köztéri alkotás volt Miskolcon – sorolta a városvezető hozzátéve: a nagy előd nevét őrzi a Gömöri pályaudvar mögötti városrész, a Hodobay-telep is.

Szarka Dénes fejlesztési tanácsnok hozzátette, a program célja, hogy fenntarthatóbb, élhetőbb, biztonságosabb és vonzóbb városkép alakuljon ki Miskolcon. Ez ugyanis – érvelt – a város megtartóképességét is növelhetné.

 A terv három alappillére a komplex szemléletű belvárosi tömbfejlesztés, a magánbefektetői beruházások és az épített örökség, valamint a településkép védelme – ezt már Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere mondta, az ő nevéhez kapcsolódik egyébként a program kidolgozása is.

- Szeretnénk, ha olyan ikonikus épületek, épülettömbök újulnának meg kezdeményezésünkre, mint a Vasaló-tömb, a Centrum-tömb és például a Kazinczy-tömb – mondta az alpolgármester. A városvezető hozzátette:: ezeken a területeken az önkormányzat fejlesztési kötelezettséggel értékesítené a meglévő ingatlanjait a városkép javulása érdekében.

A magánbefektetőket is segítenék: összegangolnák érdekeiket a városéval, azért, hogy olyan beruházásokkal gazdagítsák a várost, melyek a befektetők, a városlakók érdekeit és a településképi szempontokat is figyelembe veszik.

Szopkó Tibor kiemelte, a településkép védelmére nagy hangsúlyt kívánnak fektetni és ez igaz azokra az ingatlanokra is, melyek évtizedekkel ezelőtt kerültek magántulajdonba, és mivel nem hasznosították őket, mára lepusztultak. „A tulajdonosokkal tárgyalásokat kezdünk a megoldások érdekében, viszont, ha ezek sikertelenek lesznek hatósági eszközökhöz fogunk nyúlni, mert nem hagyjuk tovább, hogy ilyen „úgy maradt” épületek rombolják tovább a városképet – zárta Szopkó Tibor.

Fotó: A miskolci sétálóutca egy szakasza az új, 2013-2014 között forgalomba állt Skoda villamosok egyikével. Forrás: Wikipédia