Már a felvezetés is sajátos volt: a német válogatott játékosai a szájukat befogva álltak oda a szokásos csapatfotóhoz a Japán elleni vb-meccsen. A Telex beszámolója szerint

ezzel tiltakoztak az ellen, hogy a katari világbajnokságon nem viselhetik a szivárványos „One Love” feliratú karszalagot, ami az LMBTQI-közösségek melletti kiállást jelképezi.

Manuel Neuer, a német válogatott csapatkapitánya egy, a FIFA által is jóváhagyott karszalagot viselt a meccsen, amit a bíró is ellenőrzött.

Később aztán a távol-keleti csapat intette csendre Németországot...

Pedig Ilkay Gündögan a 33. percben büntetőből megszerezte a vezetést a Nationalelf számára. A második félidőben azonban érkeztek a japánok cserejátékosai,  a 75. percben Doan, a 83-ban pedig Asano talált be, amire már nem volt válasza a korábbi négyszeres világbajnoknak.

Pedig a végső győzelemre is esélyesnek tartott németek nem játszottak rosszul, 78 százalékban birtokolták a labdát, 25 kapura lövéssel próbálkoztak, ezek harmada el is találta a „ketrec” felületét – de képtelenek voltak újabb gólt szerezni.

Szaúd-Arábia után tehát Japán is vaskos meglepetést okozott.

A csoport másik mérkőzésén szintén egy korábbi világbajnok, Spanyolország lép pályára Costa Rica ellen.

Fotó: Manuel Neuer német kapus nem tudja kivédeni a japán Aszano Takuma (b2) lövését a katari labdarúgó-világbajnokság első fordulójában, a E csoportban játszott Németország-Japán mérkőzésen az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. november 23-án. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek