Az Európai Parlament ötpárti állásfoglalás-tervezete felszólítja az EU döntéshozóit, hogy mindaddig ne hagyják jóvá a Magyarországtól különféle címeken visszatartott támogatásokat, amíg be nem bizonyosodik, hogy a korrupcióellenes intézkedések hatékonyak és visszafordíthatatlanok, illetve amíg a kormány végre nem hajtja a jogállamiság érvényesülését célzó valamennyi brüsszeli ajánlást - adta hírül a Népszava.

A lap majdnem végleges állapotában látta az ötpárti, azaz néppárti, szocialista, liberális, zöldpárti és szélsőbaloldal által ellenjegyzett szövegtervezetet, amelyről csütörtökön szavazhat az Európai Parlament. Igaz, az Európai Bizottságnak (EB) nem kötelessége figyelembe vennie az EP iránymutatását.

A javaslat kijelenti, hogy a kormány 17 korrupcióellenes intézkedése kevés ahhoz, hogy felszámolja hazánkban az EU-s pénzekkel folytatott rendszerszintű visszaéléseket. 

Ezért felszólítják az Európai Bizottságot, hogy tartsa fenn korábbi állásfoglalását, és függessze fel a kohéziós alapok (7,5 milliárd euró, azaz 3000 milliárd forint) csaknem harmadát sújtó korlátozást. A tagállamoknak követniük kellene ezt az ajánlást mindaddig, amíg nem győződnek meg arról, hogy érdemi változások történnek hazánkban az uniós pénzek elköltésének módjában. A kohéziós alapokon túl a helyreállítási alapot (5,8 milliárd euró, azaz 2300 milliárd forint) érintően is hasonló szigorúságot várnának el.

Leszögezik azt is, hogy sajnálják a magyar polgárokat, akikhez ez a pénz a magyar kormány magatartása miatt nem jut el, másrészt azonban felszólítja az Európai Bizottságot, hogy ne ítélje a magyar elköltési tervet elfogadhatónak.

Ennek értelmében az EB nem utalhatná azt a tagállami kormányok elé megvitatásra mindaddig, amíg a magyar kormány érdemi lépéseket nem tesz, és végrehajtja valamennyi brüsszeli ajánlást és az EU Bíróságának valamint az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletét. A 26 többi tagállam vonatkozó tervék már mind jóváhagyták.

Az ötpárti tervezet a 2021-2027 között jutó mintegy 21 milliárd euró (8400 milliárd forint) felzárkóztatási támogatást is érinti.

Az EP arra kérné az EB-t, hogy csak akkor írja alá erre a pénzmennyiségre vonatkozó megállapodást, ha egyértelművé válik, hogy azzal hazánkban a magyar kormány nem fog visszaélni, vagy nem építi le továbbra is a jogállamot.

Alternatív kifizetési útvonalat is javasolnának az EP pártjai, az EB keressen az uniós források kifizetését vállaló más testületet hazánkban a magyar kormány helyett, például az önkormányzatokat, hogy a pénzek eljuthassanak mégis a végső kedvezményezettekhez.

Az EP-ben ma vitáznak a Magyarországnak szóló uniós támogatásokról, de ezt a tervezetet csak csütörtökön fogadhatják el. Az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak idén még meg kell hoznia a végső döntését az esetleges kifizetésekről.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com