Ha háború van a szomszédodban, te sem érezheted magad biztonságban, sem fizikailag – „mégiscsak két lengyel ember halt meg, akinek semmi köze nem volt a háborúhoz” – , sem gazdaságilag

- nyilatkozta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában, a Kossuth Rádióban, amelyet a Telex szemlézett. A magyar miniszterelnök részletesen fejtegette a szankciós politika káros mivolták, a küzdelmeit az Európai Unióval, de Kárpátalja és Palkovics László lemondása is szóba került.

Egyetlen dologról azonban nem beszélt, a reggel zajló tanársztrájkról és élőláncról.

Orbán Viktor megkérdőjelezte azon tárgyalások jelentőségét, amelyek az amerikai és az orosz fél között folyhatnak egyes hírek szerint. Szerinte Európában csak ő - legalább is a magyarok - az egyetlenek, akik a békére törekszenek a háború folytatása helyett.

A szankciós politika egy lépés a háború felé [...] lépésről lépésre csúszunk bele a háborúba. Még nem lőnek ránk, de közel állunk ehhez

- mondta a magyar miniszterelnök. Szerinte ugyanis az Európai Unió az állásfoglalással lényegében beszáll a háborúba, és a szankciókkal állást foglal. A magyarok szerinte azért is "különleges helyzetben" vannak, mert bár Ukrajnával van egy rövid közös határunk, éppen Kárpátalja az a terület, amelyet szinte teljesen megkíméltek az orosz rakétatámadások.

Orbán szerint a magyarok sose támogatták a szankciókat, és eddig mindig sikerült kihúznia magát a kormánynak alóla

- jelentette ki, majd leszögezte, hogy nagy csaták árán, de azon lesz, hogy az esetleges kilencedik szankciós csomag alól is mentesítsék hazánkat, például az atomenergiát illetően. Azt a nagy küzdelmeinek eredményeként könyvelte el, hogy még mindig jön orosz gáz Magyarországra.

nem kényelmes szituáció

- nevezte így a miniszterelnök azt, hogy mind a huszonhat EU-s kormányfővel neki hadakoznia kell.

Ezt az inflációt politikai döntések idézték elő

- ezzel azonban Orbán Viktor természetesen nem a sajátjaira, hanem az európaiakra gondolt. Szerinte Magyarországnak van tizenegy lépéses megoldási terve az infláció ellen, amelyekből a legutóbbiak a tojás és a burgonya hatósági árai.

Nem lehet azonban mindenre árstopot kivetni, mert azzal visszatérnénk a kommunizmusba

- jelentette ki a miniszterelnök. A rádióinterjúban szóba került az új Energetikai Minisztérium és Palkovics László távozása is. Ismét a szankciókra fogadta, hogy a kormányát idő előtt át kellett alakítania. Az első legfontosabb feladatnak most az energetikai kérdéseket nevezte meg, de másodiknak a hadiipar fejlesztését, amelynek élére lépett át Palkovics.

A kormányátalakítás után a miniszterelnök beszélt a Márki-Zay Péter által emlegetett állítólagos amerikai adományokról is, de a korábbi miniszterelnök-jelölt nevét nem mondta ki. Szerinte jó okunk van megdöbbenni, hiszen az rendeli a nótát, aki a zenészt fizeti, és már szabad szemmel is látható dollármilliókról van szó.

A kiemelt kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala