A magyarok 47 százaléka leginkább egy új világjárvány kitörésétől tart

- adta hírül a Policy Solutions és a Friedrich Ebert Alapítvány 2022. őszi kutatásának eredményét részletes cikkében a Telex. Igaz, megduplázódott azok száma, akik a koronavírust veszélytelennek tartják (15-ről 32 százalékra), ahogy a 47 százalékos aggódás is kevesebb a 2021 tavaszi helyzethez képest. A kutatás arra is rámutatott, hogy leginkább az határozza meg, mit gondolunk a koronavírusról, hogy hogyan viszonyulunk az oltásokhoz, továbbá a családunkban átesett-e valaki a járványon.

A járványok után azonban a második helyre (39 százalék) felkerült a háborúk kitörésétől való félelem, miközben másfél évvel ezelőtt alig jutott valakinek eszébe ez a fenyegetettség.

A harmadik legaggasztóbbnak a klímaváltozást tartják a magyarok (36 százalék), amely enyhén emelkedett tavaly óta. A negyedik legveszélyesebb dolog már megoszlanak a kormánypárti és az ellenzéki táborok között. Míg a kormánypártiak a globális migrációt tartják a 4. legaggasztóbb jelenségnek, addig az ellenzéki szavazók a gazdasági válság veszélyét, amit a Fidesz-KDNP szimpatizánsai az ötödik helyen említettek. Szintén az ellenzékiek az ötödik helyre rangsorolták a veszélyességi skálán a demokrácia visszaszorulását, körükben 32 százalék aggódik emiatt, a kormánypártiaknak csak 21 százalékuk.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com