Tegnap felesküdött az új izraeli parlament. A november 1-i választás eredményéről a Frisshírek.hu-n is beszámoltunk. A voksoláson a Benjamin Netanjahu vezette Likud érte el a legtöbb szavazatot, és bár ez a széttöredezett izraeli pártpalettán önmagában még nem elég a győzelemhez, tömbje is megszerezte a mandátumok többségét.

Izrael polgárai azt várják Önöktől, hogy értük dolgozzanak. [...] Izrael polgárai ma is büszkék az ebben az évben fennállásának 75. évfordulóját ünneplő államukra, hisznek útjának igazságában, de be kell vallanunk, hogy kimerültek a belső küzdelemben és annak következményeiben. Most elsősorban Önökre, a választott képviselőkre hárul a felelősség azért, hogy leszokjunk szüntelen konfliktusainkról

- jelentette ki Jichák Hercog államelnök az esketési ceremónián tegnap az MTI beszámolója szerint. A 25. kneszet, azaz az izraeli parlament 120 képviselője közül 91 férfi és 29 nő. A politikusok többsége szekuláris vagy csak hagyományőrző zsidó, húszan a nemzeti vallásos horgolt kapedlisek közé tartoznak és további 18-an ultraortodoxok, azaz szigorúan vallásosak.

Bekerült az izraeli parlamentben egy keresztény vallású és egy drúz nemzetiségű képviselő is valamint nyolc muzulmán.

Eredetileg a kormánykoalícióra készülő pártok már a kneszet felesketésével egynapon kormányt is akartak volna alakítani, de ez nem sikerült, a koalíciós tárgyalások elakadtak. Elsősorban Becalel Szmotrics, a szélsőségesen jobboldali Vallásos Cionisták nevű párt elnöke, és a jobboldali Likud párt élén álló Netanjahu között alakult ki feszültség, és szakadtak meg a kapcsolatok. A ynet szerint azért, mert Szmotrics ragaszkodik a pénzügyi vagy a védelmi tárcához, de ezeket a kormányfőjelölt nem kívánja neki adni - ismertette az MTI. Mindaddig marad Jair Lapid, a Van Jövő nevő párt magyar származású elnöke Izrael miniszterelnöke.

Közben Novák Katalin köztársasági elnök hivatala közlése alapján kiderült, hogy a magyar államfő a közel-keleti országba utazik Jichák Hercog elnök meghívására. A Sándor-palota hírül adta az út programját is.

Az államfő az elnöki találkozót követően megbeszélést folytat Benjámin Netanjahu megválasztott miniszterelnökkel, valamint Jaír Lapid ügyvivő miniszterelnökkel is. Ellátogat majd a Jad Vasem Intézetbe, a jeruzsálemi holokauszt-emlékközpontba, ahol holokauszt-túlélőkkel beszélget, valamint találkozik a jeruzsálemi keresztény felekezetek képviselőivel is.

Útjára elkiséri Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is, aki megtekinti az izraeli Vaskupola rakétaelhárító-rendszer működését is - fogalmaztak a közleményben.

A kiemelt kép forrása: Novák Katalin Facebook-oldala