Markót Imre polgármester a Facebook-oldalán egy hosszú írásban fejtette ki, milyen döntésekre kerülhet sor a keddi testületi ülésen. A megye harmadik legnagyobb településének vezetője részletesen kifejtette, miként emelkedtek meg az önkormányzat költségei az infláció és az energiaárak elszállása miatt.

Azt gondolom, hogy egy évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy milyen nehéz időszak fog majd ránk köszönteni

- kezdte bejegyzését, majd felelevenítette, hogy az energiapiacon már tavaly év végén jelentkeztek az első aggasztó jelek. Az elinduló negatív folyamatokat csak tetézte szerinte a februárban kirobbant háború.

A polgármester összegzi azt is, hogy az önkormányzat a településen (beleértve Óballát, Surjányt és Szakállas településrészeket is) a Polgármesteri Hivatallal együtt 8 intézményt tart fenn, amely villanyára és gázszámláira összesen 74,697 milliót költöttek 2021-ben. 2022-ben ez a szám már csaknem a duplájára emelkedett, 129,714 millióra, de ezt - a városvezető szavai szerint - még ki tudja gazdálkodni a város.

Jövőre azonban 527,649 millió forint lehet Törökszentmiklóson az önkormányzati intézmények éves reszije

- kiált fel a sokkoló számadattal a település vezetője. Az ilyen számok mellett mindenki döbbenten áll - tette hozzá. Arra az önkétlen kérdésfelvetésre, hogy a megsokszorozódó költségekhez a forrást honnan teremti majd elő az önkormányzat leszögezi, hogy takarékoskodniuk kell. Szerencsére a városban korszerűsítették már a közvilágítást, és több épületet geotermikus energiával fűtik, valamint megtörtént az energetikai korszerűsítés is számos helyen.

Mégis a számok azt mutatják, hogy irdatlan pénzt kell a jövő évre fordítani csak világításra és fűtésre

- jelenti ki Markót Imre posztjában, majd számba veszi azokat a takarékossági javaslatokat, amelyeket a város testülete november 14-én tárgyal majd. A polgármester bejegyzésében részletesen elolvasható, melyek ezek az indítványok, ezek között egyes közintézmények téli bezárása, áttelepítés, nyitvatartási idők csökkentése,

sőt, talán a törökszentmiklósi polgármesteri hivatal lehet az ország első olyan munkahelye, ahol bevezetik a négynapos munkahetet.

A drasztikus döntésekkel is csak a jövő évre szóló brutális költségek 12-15 százalékát tudják megtakarítani. Végül azonban azt is leszögezi Markót Imre, hogy a spóroláson kívül fejlesztésekkel is igyekeznek lefaragni a kiadásokból. A döntésről a Frisshírek.hu oldalán beszámolunk!

A kép forrása: Törökszentmiklós hivatalos Facebook-oldala