A költségtúllépések minden esetben egyeztetettek volna, de többször átcsoportosításokkal hajtották végre a saját hatáskörükbe tartozó intézmények között, de többször jogszabályi felhatalmazást is kaptak rá. Maradványalapokból, a „gazdaság-újraindítási” alapjából és a „rendkívüli kormányzati intézkedések” néven futó tartalékból szórták ki. Az Orbán-kormány az országgyűlés megkérdezése nélkül tudott dönteni, hiszen az átcsoportosítások nem jártak a költségvetési törvény módosításával egy esetben - írja a lap.  

Közismert, hogy Rogán hivatalához tartozik a „kormányzati kommunikáció”, a költségek pedig egyértelműen itt szálltak el a leginkább:

24 milliárd forint helyett 54 milliárd ment el erre, ami önmagában 30 milliárd forintos túllépést jelent az előirányzathoz képest.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda feladata, hogy a magyar állampolgárokat folyamatosan tájékoztassa a legfontosabb kormányzati döntésekről, amelyek mindennapjaikat érintik. Véleményük szerint a nemzeti konzultációk is ebbe a körbe tartoznak, erre pedig először 5,8 milliárdot, majd 6,2 milliárdot égettek el.  

Rogán hivatala azonban nemcsak a „kormányzati kommunikációval” lépte túl a törvényi előirányzatokat. A túlköltekezésnek pedig nincs vége. A turizmus népszerűsítésére 0, azaz nulla forint volt betervezve, mégiscsak sikerült itt is alaposan túlszárnyalni a semmit, 17 milliárdot költöttek a turisztikai tárhelyszolgáltató rendszer kiépítésére és a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő fejlesztésére. Persze biztos több minden másra is, csak ezt találták kiemelésre méltónak.  

Szintén jelentős kiadástúllépés jött össze az állami digitális beszerzéseinek irányítójánál, a Digitális Kormányzati Ügynökségnél (DKÜ). E célra szintén nem volt tervezve semmi, mégiscsak 13 milliárd ment el ilyen-olyan címeken: ebből 5,5 milliárd a Datrak (Digitális Adattranzakciós Központ) – ez egy digitalizációs állami háttérintézmény Üvegkapu informatikai rendszerére. 2,8 milliárd forintot vitt el a DKÜ-cégek támogatása, elsősorban Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. e-közigazgatással, informatikával, valamint infókommunikációs infrastruktúrával kapcsolatos fejlesztési programok keretében megvalósuló projektjei.

Fotó: MTI