Több mint száz fő jött össze a hosszú évek óta elsőként tartott tüntetésen Jászberényben.

A Felhívás az oktatás jelenlegi helyzetére című eseményt civilek szervezték, és ahogy a Facebook-oldalon, úgy a program elején is kiemelték, hogy minden párt vagy politikai közösségtől függetlenül hívták azt életre.

Belányi Csaba, oktatási intézmények rendszergazdája, a Pedagógusok Szakszervezetének megyei képviselője, valamint digitális kultúra és technika tanáraként vállalta fel az esemény főszervezését. Névsorolvasással kezdte a beszédét és a tüntetést. A tanárok, a diákok és a szülők hívószavára is feleltek a tömegből, ahogy később Jászberényen túli jász települések is hallatták hangukat.

A tüntetés másik felszólalója Nagyné Fehér Edit volt, aki örömmel jelentette be, hogy végre Jászberény is csatlakozott azon települések sorához, ahol volt megmozdulás az oktatás megújításáért. Spontán tapsot kapott azon megjegyzése, amikor a diákoknak is megköszönte a kiállást.

A diákok közvetlenül bőrükön érzik az oktatás rendszerének sérülését a szaktanár-hiány miatt

- emelte ki a felszólaló, majd a berényi tanárok követeléseinek felolvasása előtt hangsúlyozta annak központi elemeit: az oktatási szabadság visszaállítását, a terhelés csökkentését és a béremelést.

Belányi Csaba aztán egy perces csendre szólította fel a résztvevőket azért, hogy a tanárok szavát meghallják.

A tüntetés végén közös énekléssel elhangzott a oktatásért szervezett tüntetések himnuszává váló Mi vagyunk a Grund és Illéstől a Miért hagytuk, hogy így legyen? című dalok, végül pedig megformálták a körbe írt felkiáltójelet, amely a tiltakozások szimbólumává vált. Most a felkiáltójelet a résztvevő diákok képezték.

A Frisshírek.hu nevében megkérdeztünk diákokat, hogy miért érezték fontosnak a jelenlétet:

A pedagógusok problémája a mi problémánk is. Mi érezzük leginkább, hogy milyen nehéz helyzetben van jelenleg az oktatás. Fogalmunk sincsen arról, hogy miből kell majd érettségiznünk, mire kapunk az egyetemi felvételinél pontokat. Tulajdonképpen semmi nem biztos, mert össze-vissza írják át a törvényeket, ahogy az nekik jól esik. A pedagógusoknak nincsen eszközük tiltakozni ez ellen.
Azért jöttünk ki, mert úgy véljük, ha már vidéken is megmozdulnak az emberek, akkor egyszercsak még igazi változás is lehet

- összegezte felnőtteket meghazudtoló érettséggel és összeszedettséggel Ivanics Patrik diák. Egy másik fiatal név nélkül elmesélt egy konkrét példát. Iskolájában az egyik tanára egészségügyi probléma miatt kiesett az oktatásból,

szinte lehetetlen az összes óráját helyettesíteni. A tanárok nem kapnak a túlóráért fizetést, ami szerintem borzalmas, hiszen sokkal többet dolgoznak, mint kötelező volna.

Szintén egy neve elhallgatását kérő fiatal lány kiemelte, hogy nagyon fontosnak tartja a minőségi oktatást, amely a való életre készít fel, és használható tudást ad át. Olyan oktatási rendszerre van szükség, ahol megbecsülik a tanárokat, és megbecsülik a diákokat is. Mészáros Anita Roberta tömören összegezte a tüntetésen való részvételének okát:

tanárok nélkül nincs élet.

Szvet Villő egy kedves ismerőséért állt ki, aki tanár, és megszenvedi ezt a rendszert. Ő azonban kitart, és még nem rúgták ki, hiszen az iskolájában is nagyon szeretik, és elsősorban miatta vett részt a demonstráción, másodsorban pedig minden tanár miatt.

Meglepett mennyi ember vett részt a tüntetésen. Meglepő volt a bátorság az eddigi berényi tapasztalatokhoz képest. Szívet melengető volt a diákok részvétele az eseményen. Személyesen pedig azt érzem fontosnak, hogy a most Berényben tüntetők elmenjenek majd a budapesti nagy megmozdulásra is

- nyilatkozta Bozsik Ferenc a rendezvényen jelenlévő önkormányzati képviselő. A tüntetés szervezője, Belányi Csaba is azzal engedte útjára a kintlévőket, hogy csatlakozzanak a soron következő eseményekhez is. Az azonban még egyelőre a jövő kérdése, hogy Jászberényben lesz-e még a hasonló kiállás.

A képeket a szerző készítette, Lukácsi Katalin

* * *

A Megoldás Mozgalom a megalakulása óta szorgalmazza a pedagógusok mielőbbi, a munkaerőpiacon versenyképes, béremelését. - jelentette ki Huszár Viktor, a párt elnöke, az újabb vidéki pedagogussztrájkokkal és demonstrációkkal kapcsolatban. Huszár Viktor fenntartja korábbi kijelentését, hogy az oktatásra a lehető legtöbbett kell költenie egy nemzetnek. A pártelnök szerint, európai demokráciákban a veleménynyilvánítás szabadsága és a sztrájk, alapjog. Éppen ezért a Megoldás Mozgalom támogatja és arra buzdítja a pedagógusokat, hogy a gyermekeink jövője, az ország versenyképességének fenntartása érdekében továbbra is álljanak ki jogaikért! - tette hozzá Huszár Viktor.