Az Európai Parlament elfogadta a karbonsemleges iparról szóló jogszabályt

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt, amelynek célja, hogy az Európai Unió belső piacán megvalósuljon az ipar szén-dioxid-mentessége.

A jogszabályt 361 igen szavazattal, 121 ellenében és 45 tartózkodás mellett hagyták jóvá. A törvény célja a tiszta technológiák uniós gyártásának ösztönzése és az átállás biztosítása a tiszta energiára. Ezen felül erősíteni kívánja az uniós gyártás ellenálló- és versenyképességét, valamint biztonságosabbá és fenntarthatóbbá teszi az energiarendszereket. A jogszabály elősegíti a megfelelő projektek létrehozását Európában, és vonzza a beruházásokat, hogy az unió nettó nulla kibocsátású technológiai gyártási kapacitása 2030-ra megközelítse vagy elérje az építési igények legalább 40 százalékát.

A jogszabály a klímasemlegességre való átállást is felgyorsítja, támogatva ezzel az EU 2030-ra vonatkozó éghajlat- és energiapolitikai céljait, valamint az energiafüggetlenségi törekvéseit. A támogatandó technológiák között szerepel az atomenergia, a fotovoltaikus napenergia és naphőenergia, a szárazföldi szélenergia és tengeri megújuló energia, az akkumulátorok és egyéb energiatárolók, a hőszivattyúk, a geotermikus energia, az elektrolizátorok, az üzemanyagcellák és a fenntartható alternatív üzemanyag-technológiák, valamint a kis moduláris reaktorok.

A jogszabályt a következő lépésként a tagállami kormányokat tömörítő Európai Unió Tanácsának is hivatalosan el kell fogadnia.