A térség nyolc államában az osztrákkal versenyben a magyar piaci dízelár a legmagasabb

- írta meg a Népszava, amely a cargopedia.hu adatai alapján közölt beszámolót. Október végén mind a hét szomszédunknál kevesebbet kértek el a benzinkutaknál a gázolajért, mint idehaza attól, aki nem tankolhat hatósági áron.

849 forint volt a múlt hónap végén a dízel literenkénti ára.

Múlt héten valamelyest mérséklődött a hazai ár 814 forintra, de azt is csak Ausztria előzte meg 14 forinttal. Olykor Ausztria mellett még Horvátország előz meg bennünket, de másutt általában rendre olcsóbb a piaci ár.

Értelemszerűen Ukrajnában a legolcsóbb a dízel egységára, 598 forinton áll jelenleg.

A logisztikai szektorban dolgozókat érinti elsősorban a hatósági árakon kívüli világ, és a versenyképességet befolyásolja az, hogy nálunk a legnagyobb a drágaság e téren is. Ezért kialakulóban van egy olyan trend, hogy a fuvarozók megpróbálják kikerülni Magyarországot és kútjait.

A lakosság által leginkább fogyasztott benzin piaci ára sem olcsó a körkép szerint.

A nyolc ország között stabilan a harmadik helyen állunk. A múlt heti 670 forintos benzin literenkénti piaci ára bronzérmes. Szlovákiában és Ausztriában kellett csak többet fizetni, 698 és 711 forintot. Ukrajna itt is sereghajtó a maga 549 forintjával, de a második legolcsóbb rendre Szlovénia.

A hatósági árra azonban nem lehet panasz, hiszen még a legolcsóbb árakat is mélyen alulmúlja a térségben. A szomszédságunkból kipillantva Európa 42 országában Oroszországban (352, 369) és Belaruszban (409) a legolcsóbb a benzin- és a gázolajár. De a miénknél még a török, a máltai és a moldávoké is olcsóbb. A 42 országot tekintve mi csak a 18. helyen állunk az olcsóságot tekintve.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com