Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az üzbegisztáni Szamarkandba utazik a Türk Államok Szervezetének kilencedik csúcstalálkozójára; a kormányfő kétoldalú tárgyalásokat is folytat a türk államok vezetőivel - adta hírül az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A Türk Tanácsra elkíséri a miniszterelnököt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója valamint közel 60 magyar üzletember, akik az üzbég-magyar üzleti fórum programjain vesznek részt Szamarkandban.

A Türk Államok Szervezetének Magyarország Türkemnisztánnal egyetemben csak megfigyelőként a tagja. Teljes jogúan Törökország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Azerbajdzsán ül az asztalnál.

Havasi Bertalan kiemelte, hogy a szamarkandi tanácskozáson gazdasági, kereskedelmi, közlekedési témák is szóba kerülnek az aktuális nemzetközi politikai ügyeken túl. Orbán Viktor kétoldalú megbeszéléseket is folytat majd kintléte alkalmával. Kaszim-Zsomart Tokajevvel, Kazahsztán elnökével, Szadir Dzsaparovval, Kirgizisztán elnökével, Savkat Mirzijojev üzbég köztársasági elnökkel és Recep Tayyip Erdogan török államfővel is tárgyal a következő napokban - zárta tájékoztatását a sajtófőnök.

A kiemelt kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala