Kiváló gyorskorcsolyázóink, a Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hozzájárulását kérték az országváltásukhoz vezető folyamat megindításához

- kezdte közleményétMagyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ), amelyet a Nemzeti Sport szemlézett. A közleményben leírják, hogy a kérelemben nem fogalmazták meg az új hazájukat, feltételezhetően az azonban Kína lehet, hiszen Kínába költöztek és a kínai válogatottal. A Liu tetvérek bár Budapesten születtek, de édesapjuk kínai így családi szálak is fűzik őket az országhoz.

A közleményben a szövetség arról is írt, hogy egyelőre egyetlen nemzeti szövetség sem jelentkezett a magyarnál, hogy igényt formálnának Liuékra. A MOKSZ leírja azt is, hogy milyen feltételeket támasztott a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség annak, hogy egy versenyző felöltse egy ország mezét:

  • az adott ország állampolgársága, amely képviseletében a versenyző indulni kíván;
  • amennyiben korábban más ország versenyzője volt, 12 hónapnak kell eltelnie a legutóbbi olyan ISU-verseny után, amin a korábbi ország képviseletében indult;
  • a versenyző kiadásáról kérelem alapján az eredeti ország szövetségének döntenie kell, ennek feltétele, hogy minden esetlegesen fennálló szerződéses vitát rendezni kell a szövetség és a versenyző között.
A szövetség emlékeztetett arra is, hogy bármilyen formát is öltsön a jövőben Magyarország és a Liu testvérek kapcsolata, ők már beírták magukat a magyar sporttörténelembe:
Számtalan verseny győztesei voltak magyar színekben, döntő részük volt az első magyar téli olimpiai arany megszerzésében váltóban, Ádó pedig az első téli egyéni olimpiai győztesünk. Örökké hálásak leszünk ezért nekik.

A szövetségnek már a 2022-es februári pekingi téli olimpia után jelezte a testvérpár, hogy Csang Csing Linánál szeretnének továbbiakban is edzeni, akit azonban Kína felkért, hogy legyen az ő gyorskorcsolya-válogatottuk vezetőedzője, így Liuék is követték őt. A MOKSZ már egy ideje lehetővé tette, hogy Liu fivérek a Kínai válogatottal edzhessenek Linával Pekingben, amely munkát a MOKSZ is segítette Dzse Szu Csun, válogatottunk koreai edzője révén. Ez a megoldás azonban a fivérek számára nem bizonyult megfelelőnek - írták a közleményben. A szövetség a következő ülésén dönt majd a kérelem elbírálásáról.

A kiemelt kép forrása: Liu Shaolin Sándor Facebook-oldala