Az Azonnali.hu még augusztus 1-jén írta meg, hogy a szervezők szeme is elkerekedett Orbán bécsi rongyrázásától. A miniszterelnök Karl Nehammer osztrák kancellárral találkozott, majd a rövid megbeszélés után Bécs egyik legdrágább szállodájában, a Hotel Bristolban szállt meg csapatával – bár konvojukkal két órán belül visszaérhettek volna Budapestre. A Magyar Hang közérdekű adatigénylést küldött három minisztériumnak (a Miniszterelnökségnek, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak és a Kabinetirodának), illetve a Miniszterelnöki Kormányirodának hogy a bécsi utazás költségeiről, a résztvevők számáról érdeklődjünk.

Érdemi választ a lap csak a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól kapott, azt is a 90 napos vészhelyzeti időhúzó lehetőség bevetése után. De lássuk, kik kísérték a miniszterelnököt. 39 fő (köztük maga a külügyminiszter, Gulyás Gergely, Nagy Márton és Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszterek is) és Orbán Viktorral együtt összesen 25-en szálltak meg a Bristolban. Vagyis, a luxusszállodában legóvatosabb becslés szerint 3,8 millió forintot hagyhatott ott a kormány – vagy 6,5 milliót, ha Orbán Viktor a szálloda Prince of Wales nevű lakosztályát választotta. A kísérő tagokról nem érkezett információ. 

Orbán Viktor amerikai útjával kapcsolatban is csak betartva a 90 napos határidő után kapott választ a lap. Mint kiderült, a miniszterelnök a 607-es lajstromszámú honvédségi repülővel utazott New Yorkba, majd Dallasba, hogy ott beszédet mondjon a konzervatív szellemiségű CPAC-konferencián. Ide 12 fő kísérte, poton 2,7 millió forintot számoltak el költségként. De ez még nem is a teljes kiadás. A Szabad Európa még hétfőn számolt be arról, Ujhelyi István EP-képviselőtől kapott addatok alapján, hogy a 21 fős delegáció és 11 biztonsági személy amerikai útját fizette a magyar állam.

Mint látszik, a minisztériumok pusztán részadatokat közöltek, azzal hárítva a kérdéseket, hogy nem ők az adatkezelők. Arra sem érkezett válasz, hogy mennyibe került a kormányzati delegáció repülős útja – az Átlátszó a Dassault Falcon X7 kormánygép üzemeltetési költségei alapján úgy becsülte, hogy az amerikai látogatás 57 millió forintnyi közpénzt égetett el.

A június eleji, a sopronbánfalvai kolostorszállóban tartott kihelyezett kormányülésre két napra vettek ki szállást, potom 13,2 millió forintért. Ez a költség már szinte eltörpül a többi mellett. Bár egy kormányülést válság idején a Karmelita Kolostorban is megtarthatták volna. 

Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala