Az MTI beszámolója szerint Rétvári Bence közölte, hogy

2600 embercsempész került rendőrkézre csak idén.

Az államtitkár tájékoztatása szerint ez 2015, a migrációs válság kezdete óta a legnagyobb szám, és az embercsempészek fogva tartása önmagában hárommilliárd forintjába kerül a magyar költségvetésnek.

Szólt arról is, hogy

jelenleg is zajlik a határ megerősítése, hiszen az átjutni akarók újabb és újabb módszerekkel próbálkoznak.

A műsorban elhangzott, hogy 2015 óta a határvédelem csaknem 650 milliárd forintjába került az államnak, miközben ennek az összegnek csak 2 százalékát állta az Európai Unió.

Erre reagálva Rétvári Bence azt mondta, annak, hogy csak ilyen keveset adott az EU, politikai okai lehetnek.

Nemcsak, hogy nem fizetik ki a költségeket, de állandó politikai támadás alatt vagyunk: a sokadik kötelezettségszegési és ilyen-olyan eljárás indul Magyarország ellen

– fogalmazott a politikus.

Kérdésre kifejtette: folyamatosan bővül a határvadászok létszáma, hiszen szeptemberben a számuk 500 körül volt, ma pedig már mintegy ezren vannak.

Rétvári Bence a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, hogy

az illegális határátlépési kísérletek egyre erőszakosabbak: a szerb oldalról már szinte mindennap hallani lövéseket.

Emellett a migránsok gyakran fenyegetik vagy kővel dobálják a rendőröket.

Tehát nem menekülőhelyzet alakul ki, hanem csatahelyzet, ezért kell, hogy komoly jogi védelme is legyen a határt védőknek

– emelte ki az államtitkár.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a határvadász ezred szeptember 9-én alakult meg, az eseményen – a tüntetők sípszava közepette – Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet.

A kormányfő pár nappal később a közösségi oldalán egy videót is közzétett, amelyben – A gyűrűk ura szereplőjéhez, Gandalfhoz hasonlóan – úgy fogalmazott: „a migránsoknak meg kell érteniük: itt úgysem jönnek át”.

Szeptember 16-án a „röszkei csata” évfordulójára emlékezett a kormányzat, 19-én pedig szolgálatba álltak az első szerződéses határvadászok. 

Egyikük október 10-én öngyilkos lett.

Rétvári Bence nem egészen egy hetes sikeresnek nevezte a határvadász ezred felállítását, mint mondta, a déli határ „elrettentő ereje” nőtt.

Fotó: Facebook/Rétvári Bence oldala