Kétszáztíz település összesen háromszázhatvanhat postáját zárja be a téli hónapokra a Magyar Posta Zrt. Az állami cég még a halottak napi hosszú hétvége előtt jelentette be, hogy az érintett hivatalok már november 12-én sem nyitnak ki. Az intézkedést azzal indokolták, hogy a postára is vonatkozik a huszonöt százalékos kormányzati energia-megtakarítás, ez pedig csak spórolási intézkedésekkel biztosítható.

Miskolcon kilenc hivatal zár be több hónapra: az ómassai, a szirmai, az egyetemvárosi, a miskolctapolcai, a martinkertvárosi, a hejőcsabai, az újgyőri postahivatal mellett Tiszai pályaudvaron található 2-es és a sétálóutcán, a Pátriában működő 4-es posta sem látogatható november 12-étől.

A Magyar Posta javaslatokat is megfogalmazott azzal kapcsolatban, hogy a bezáró hivatalok helyett hol lehet majd ügyet intézni.
Eszerint például a Szirmán élők a Pesti úti Auchanban, az ómassaiak az Árpád úti szolgáltatóházban, a hejőcsabaiak az Avas I-es ütemébe, a Testvérvárosok útjára, az Újdiósgyőr környékén élők a Kiliánban, a 10-es postára, a tapolcaiak és az egyetemváros lakói az Avas II-es ütemében a Szentgyörgy utcára, a martinkertvárosiak, valamint a 2-es és a 4-es posta használói pedig a Szinvaparkba járhatnak majd, ha postát keresnek. Ez persze közleményekben jól hangzik, az érintetteknek azonban a korábban megszokott hivatalhoz képest jóval többet kell majd utazniuk.



Tanácstalan városlakók
A miskolciak természetesen egyáltalán nincsenek elragadtatva a bezárások tényétől – derült ki a Miskolc Televízió Híradójának, a Miskolc Mának a riportjából.

Halász Vincének például a szirmai hivatalt kell nélkülöznie. A Híradó munkatársának kérdésére elmondta, havonta 4-5 féle csekket kell befizetni. Mivel öreg és nehezen jár, nem tudja, melyik postát tudja majd igénybe venni a jövőben.

Csóka Ottó Attilának pedig a Tiszai pályaudvar szomszédságában található 2-es posta fog hiányozni. „A környéken élők, és a vidékről vonattal ingázók is ezt a hivatalt használják, a belvárosi posták nekünk kiesnek. Nem is tudom, hogy az itt élők hová fognak járni, legközelebb csak a Zsolcai kapuban, az Auchanban van posta” – panaszolta a városi tévének.

Megyénk több települését is érinti a bezárás, Kazincbarcikán, Ózdon és Sátoraljaújhelyen két-két, Tiszaújvárosban pedig egy posta zár be télire, és nem jobb a helyzet más megyei jogú városokban sem Budapesten húsz feletti a bezáró posták száma, Szegeden tizenkettő, Debrecenben és Pécsen városunkhoz hasonlóan kilenc, Nyíregyházán hét, Győrben öt posta zár be az energiatakarékosságra hivatkozva.

Fideszes és ellenzéki politikusok is tiltakoznak

Salgótarjánban öt posta működését függesztik fel, ott aláírásgyűjtés indult az intézkedés ellen. Az elmúlt napok híre szerint ismeretes az is, hogy Zalaegerszeg és Szombathely polgármestere levelet írt a Magyar Posta megbízott vezérigazgatójának: mindketten azt nehezményezték, hogy az állami cég nem konzultált a városvezetőkkel a döntések meghozatala előtt.

A politikusok Miskolcon is tiltakoztak a döntés ellen, szerdán Cseléné Figula Edina és Szarka Dénes (Velünk a Város) önkormányzati képviselők tartottak sajtótájékoztatót, melyen azt mondták: el lehetne kerülni a postabezárásokat, ha például a Szerencsejáték Zrt. a Mészáros-csoport valamely cégének támogatása helyett a bezárásra ítélt posták megmentéséhez járulna hozzá. A hírek szerint hétfőn újabb sajtótájékoztató lesz a témában, akkor a Velünk a Város frakció vezetője Simon Gábor Bartha György önkormányzati képviselővel szól majd az intézkedés ellen a szintén bezáró Újgyőri posta előtt (az eseményről hétfőn részletesen is beszámolunk).

A Posta szerint minden szuper

Ha a Magyar Postát az elmúlt napokban a bezárásokkal kapcsolatban kereste meg a sajtó, a kommunikációs osztályuk egy meglehetősen optimista, egyen választ adott mindenkinek. Ebben azt írják: a cég tulajdonképpen jelenleg és a jövőben is jelentősen túlteljesíti a jogszabályban előírt kötelezettségeit, hiszen az előírt 1600 posta helyett több mint 2200 posta fog üzemelni országszerte, a szüneteltetést követően is.
- Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, a postahivatalok szüneteltetése miatt senki sem veszíti el az állását, az nem jár létszámleépítéssel. Az ideiglenes intézkedés országosan mintegy 740 munkatársat érint, azonban minden érintett dolgozót átirányítunk azokra a postákra, ahová a forgalom tervezetten átterelődik, a nyitva maradó postákon pedig plusz ablakokat fognak nyitni a zsúfoltság elkerülése érdekében – jelentették ki válaszukban.

Ha már létszámleépítés: a bezárások miatt valóban nem bocsátanak el senkit a Magyar Postától, viszont ettől függetlenül bejelentett csoportos létszámleépítést az állami vállalat Borsod-Abaúj-Zemplén mellet Pest és Hajdú-Bihar megyékben is. A kirúgásokat a működésük hatékonyságának növelésével indokolták.

Fotó: Wikipédia