- Úgy tűnik immár letagadhatatlanul fővárosi esemény lett, mint a legóoroszlán a Lánchídnál miután egy nagy rajongója, a Nézőpont Intézet, majd XXI. Századi Intézet politikai elemzője, Deák Dániel is felkereste. Mire jutottak? Vitt valami meleg ételt legalább? 

- Beszélni nem sikerült. Ő szeretett volna egy szelfit készíteni, aminek nem nagyon örültem, de ha már odajött, próbátam feltenni neki néhány kérdést. Ez sajnos nem sikerült, mert valamit feltehetően nagyon sürgősen elemeznie kellett, ugyanis szó nélkül elsietett. De legalább ezzel is fényesen bizonyítja, hogy hogyan működik a propagandagépezet. És mennyire bátrak.

- Mi lesz a mai esemény tematikája, mit tervez elérni?

- Az a lényeg, hogy aki eljön, többet tesz, mintha bármilyen más helyszínen lenne ma Budapesten, mert önmagában azzal, hogy eljön, segít arra az időre blokád alá venni ezt a hazugsággyárat. Teheti mindezt békésen, nem kell hozzá semmilyen erőszakos cselekedet. Magam azt tapasztaltam, hogy amikor itt egyedül megjelentem, már akkor gyakorlatilag szinte minden kaput bezártak. Van egy távolabbi bejártat, szeretném, ha a mai blokád azt is körbe tudnánk venni.

- Mit remél a mai eseménytől? Arról értesülhettünk, hogy a Momentum és az LMP helyesli, az MSZP és a DK nem tartja most időszerűnek ezt a demonstrációt. Mint Komjáthi Imre, a szocialisták frissen megválasztott társelnöke fogalmazott, nem szabad most elvinni a fókuszt a tanár-diák tüntetésekről a Kunigunda utcába. Vannak tervezett felszólalók?

- Természetesen lesznek beszédek, én magam is igyekszem arról beszélni, ami a legfontosabb és a legtöbbet erről kérdeztek, hogy van-e esély, és milyen módon lehet elérni a közmédiával kapcsolatos célokat? Amennyiben elegen itt leszünk, akkor azt tudom mondani, hogy azzal megtesszük az első lépést afelé, amit én és a jelenlévők is szívből követelünk. Ez pedig az, hogy visszavegyük az állami médiát, valóban a „közé” lehessen a közmédia, illetve tiltsuk be azt, amit a kormány tájékoztatásnak hív, holott nem több, mint fizetett kormánypropaganda. Ez ugyanis egy folytonos fizetett permanens Fidesz-reklám. Ezt mindenképpen el kell érnünk és ha sokan leszünk, máris megtettük az első legfontosabb lépést ebbe az irányba - ha kellően sokan leszünk, akkor meg is oldjuk. Esernyőt mindenesetre hozzanak magukkal.

- Kik jelezték biztosan a részvételüket, és kik szólalnak fel, ha ez előre elmondható?

- Nagyon örülök, hogy az elmúlt időszak legfontosabb tiltakozási hullámából ismert tanár- és diákfelszólalónk is lesz, illetve az ismertebb nevek közül talán Mérő Vera írót, jogvédőt tudnám kiemelni, valamint Ungváry Krisztiánt, aki történészként nagyon sokat tud arról, hogy mennyiben hasonlít a diktatórikus rendszerekhez a ma Magyarországon megélt uralom. Jeles felszólalóként említhető Polyák Gábor médiajogász, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője, az ELTE oktatója, akit a sajtószabadság élharcosaként is ismerhetünk az elmúlt évtizedből. Várjuk még Baranyi Krisztinát, Ferencváros polgármesterét is.

- Van-e a visszajelzésekből leszűrhető becslése, mennyien várhatóak ma este az MTVA székháza előtt?

- Azt remélem, hogy ha a csendes eső nem riasztja el az embereket, akkor elmondhatjuk, hogy végre az első valódi lépést megtettük a nyomásgyakorlás érdekében, hogy valódi sajtószabadságot érhessünk el és a kormánypropagandát kicsavarhassuk a közmédia kezéből.

- Meddig tervez még sátrasdemonstrálóként ott maradni?

- A mai tüntetésig tervezett tiltakozásommal az említett követelésekre kívántam felhívni a figyelmet. Ugyan itt félnek tőlem, de azzal tisztában vagyok, hogy én egyedül magam nem tudok jelentős eredményt elérni. Arra akartam felhívni a figyelmet, hogy ma minél többen jöjjenek el, hiszen együtt, sokan összegyűlve eredményt tudunk elérni. Az esti beszédemben igyekszem elmondani, hogy mire lehet számítani a jövőben és ezért mit kell tenni.  

- Tervez-e a közeli jövőben hasonló meghökkentő figyelemfelhívást, illetve, ha lehetősége adódna, beköltözne-e akár az MTVA épületébe is demonstrálni?

- Abszolút, ha be tudtam volna menni, akkor természetesen kivártam volna, hogy néhány kérdést feltehessek az MTVA vezetőjének. Ezt 2018-ban is megpróbáltam, akkor még sikerült is némi válaszként jegyezhető mondatot kicsikarni Papp Dánielből. Akkor azt még feltételezni sem mertük, amit meg mert tenni, hogy 2018 és 2022 között a választásig gyakorlatilag nem enged ellenzéki politikust a köztévé műsorában szerepelni. Arról, hogy mi várható, az esti beszédemben térek ki, de egy tény: addig nem érdemes semmi mással foglakozni, amíg a céljainkat nem érjük el és nem lesz szabad, propagandamentes a közmédia. Addig minden más küzdelem reménytelen.

A kiemelt kép forrása: Hadházy Ákos Facebook-oldala