Megkezdődött a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által meghirdetett tüntetés a közmédia budapesti székháza előtt péntek este.

A demonstráció kezdetén Hadházy Ákos kezdeményezésére egyperces csenddel emlékeztek az 1956-os forradalmárokra.
Az elsőként felszólaló Ungváry Krisztián történész úgy fogalmazott: "hazudni nemcsak durva valótlanságok ömlesztésével" lehet, hazudni lehet kérdéssel és "álnemzeti álkonzultációval", "álpártokkal és álparlamenttel" és még ezernyi más eszközzel.
Varga Orsolya tanár arról beszélt: elvették tőlük a biztonságot, a nyugalmat, "megritkult körülöttük a szabadság levegője". Helyébe a hazugság, a gyűlölködés, a megfélemlítés lépett, és már a megélhetésük is kétséges - mondta.
A pedagógus felszólalása végén azt hangsúlyozta, hogy tanár nélkül nincs jövő - aki a Fidesz médiabirodalmából tájékozódik, mindössze ennyit tudhat meg a ma esti tüntetésről. Önök szerint ennyi történt eddig. 

Ahogy arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt, Galkó Balázs versével indult a tüntetés. Majd Hadházy Ákos azt kérte, hogy emlékezzenek az 56-os forradalom áldozataira, egy perces néma csenddel. 

Ungváry Krisztián történész elmondta, hogy

SZÉGYENLETESEN AKTUÁLIS KODOLÁNYI JÁNOS GONDOLATA, HOGY A HAZUGSÁG ÖL.

Milyen világ az, hogy róla, bárkiről úgy beszélnek a köztévében, hogy lehetőséget sem adnak a reagálásra. Felsorolt több propagandistát, akiket az agresszort támogató second hand háborús bűnösöknek nevezett.

ALJASSÁGBÓL, KICSINYES HATALOMFÉLTÉSBŐL LETTÜNK ÁRULÓK

– mondta.

Varga Orsolya pécsi tanár következő felszólalóként elmondta: „Mi a fenébe csöppentünk mi itt, hogy kerülünk ide, ahelyett, hogy otthon ülnénk és teát szürcsölnénk” – tette fel a kérdést.

MEGRITKULT A SZABADSÁG LEVEGŐJE KÖRÜLÖTTÜNK

– válaszolta meg. A boldogság pedig most NER-es szobákban van. „A diákokért és a tanárokért vagyok itt” – mondta.

Kalmár Lili tanuló, kölcseys diák következett, aki beszédében a szabad véleménynyilvánítás fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, hogy

NEM MÁS, MINT A KORMÁNY AKARJA ÁTMOSNI AZ AGYUNKAT AZZAL A RENGETEG HAZUGSÁGGAL, AMIT SUGÁROZ A MÉDIÁBAN.

Simkó Edit, mint engedetlen pedagógust mutatta be magát, aki polgári engedetlenséget fogadott mindaddig, amíg nem történnek változások.

„Elmentem minden tüntetésre és mindig kevesen voltunk. Mikor voltunk legtöbben? Amikor a gyerekek szervezték. Azt hiszem megtaláltuk a társadalom közös nevezőjét: a gyerekek mellé kell állnunk”

– mondta. Nehezményezte, hogy még a diákok több tízezres tüntetéséről sem volt tudósítás a köztévében.

Majd felszólalt Hajnal Edina és Mérő Vera is.

Baranyi Krisztina: Nem kizárt, hogy az EU-ból és a NATO-ból való kilépésünk megágyazása folyik

„Magyarországon '56 óta nem volt olyan kétségbeejtő helyzetbe mint ma”

– nyitotta beszédét Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere. Majd az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban elmondta: az ukránok harcát hősiesnek minősítette, miközben szerinte Magyarország újra a történelem rossz oldalára került. Orbán teljesen elszigetelte magát Európában - mondta -, és ebbe az országát is egyre mélyebbre rántja.

„A magyar miniszterelnök már rég hátat fordított a nyugati demokráciáknak. Hatalmát pedig a leggyengébbek elleni uszításra alapozza.”

Orbánt Európa árulójának tartja: 

„Nem tudjuk miért vagyunk ismét a gonosz utolsó csatlósai.”

Baranyi úgy érzi, hogy mindez egy útba vezet, hogy az országos mind az EU-ból, mind a NATO-ból kiléptesse. Ezt kell most és azonnal megállítani - szólított fel.  „Nehéz feladat, de nem reménytelen, mint ahogy szabad Magyarország védelme sem volt az 66 éve.”

„Azt ígértük, ha elegen leszünk itt, benne leszünk a tévében”

Hadházy Ákos meghirdette a hibrid forradalmat, és fáklyás élőlánccal vonná körbe az MTVA épületeit. 

A képviselő megköszönte, hogy az elmúlt egy hétben olyan sokan jöttek ki hozzá. Megemlítette, hogy szinte mindenkitől ugyanazokat a kérdéset kapta:

ki lehet-e kényszeríteni, hogy a hatalom lemondjon a hatalmát biztosító propagandagépezetről, ha igen, hogyan lehet kikényszeríteni,

Közben a tévében gyorsan felolvasták a diákok és a tanárok követeléseit, nehogy bemenjenek az épületbe, mint 2018-ban.

Amíg nincs győzelem, addig ne hagyjuk abba – folytatta Hadházy, aki szerint el lehet érni, hogy leváltsák a közmédia vezetőjét, Papp Dánielt. 

„Magyarország már nem demokrácia”

– jelentette ki, emlékeztetve arra, hogy 2018 és 2022 között összesen öt percet kapott ellenzéki politikus a közmédia élő adásában, miközben a miniszterelnök minden héten interjút ad a Kossuth Rádiában.

Majd az ellenzéknek címezte szavait:

tévednek vagy hazudnak azok az ellenzékiek, akik azt ígérik, hogy jobb jelölttel és kampánnyal le lehet váltani a kormányt. Ahhoz, hogy bármit elérjenek, Hadházy szerint világossá kell tenni, hogy ez egy korrupt, hazug, hibrid rezsim. Nem diktatúra, de nem is demokrácia.

A tiszták és igazak hibrid forradalmára van szükség szerinte.

Csak akkor lehet bármit is elérni, ha nagyon sok ember békésen, de határozottan és elszántan akarja kikényszeríteni a szabad és tisztességes választás feltételeit. Egyre határozottabb és egyre radikálisabb lépésekkel kell a cél felé haladni – magyarázta a képviselő.

Ha pedig a kormány mindezt nem akarja meghallani, akkor igenis, tüntetni kell. Ha ezt is elhallgatja a közmédia, akkor más módon kell zavart kelteni, hogy mindenkihez elérjen a hangunk. A siker csak azon múlik, hogy öt embert el lehet taposni, ötezret már bajosan, ötvenezret pedig semmiképp. A propagandamédia segítségével a legnagyobb tiltakozásokat is láthatatlanná lehet tenni, de sztrájkkal, forgalomlassító tiltakozással, polgári engedetlenséggel sokakhoz érhetnek el.

Közben egyre jobban esik az eső, de Hadházy azt kérte a résztvevőktől, hogy fáklyás élőlánccal vonják körbe a közmédia épületeit. Majd bejelentette, hogy országjáró körútra indul, hogy minél többen hallhassák meg szavait, terveit - foglalta össze a képviselő beszédét a telex.hu.

A diákok, szülők és tanárok 9 pontos követelése:


1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!