A tüntetésen Hadházy mellett Ungváry Krisztián történészt, Simkó Edit tanárt, Polyák Gábor jogász, kommunikációs szakembert, Mérő Vera író, Hajnal Edinát a Magyar Anyáktól, Baranyi Krisztina IX. kerület polgármestert, Varga Orsolya tanárt és Kalmár Lili diák szólalt fel.

Galkó Balázs versével indult a tüntetés. Majd Hadházy Ákos azt kérte, hogy emlékezzenek az 56-os forradalom áldozataira, egy perces néma csenddel. 

Ungváry Krisztián történész elmondta, hogy

szégyenletesen aktuális Kodolányi János gondolata, hogy a hazugság öl.

Elmondta, milyen világ az, hogy róla, bárkiről úgy beszélnek a köztévében, hogy lehetőséget sem adnak a reagálásra. Felsorolt több propagandistát, akiket az agresszort támogató second hand háborús bűnösöknek nevezett.

Aljasságból, kicsinyes hatalomféltésből lettünk árulók

– mondta.

Az egészben a legfájóbb, legszomorúbb az, hogy

'56-ban itt árult el bennünket a Nyugat. Ma pedig ebben az épületben azt mondják, hogy Ukrajna feje felett a nagyhatalmak kössenek békét, árulják el azt a nemzetet, amely fegyvert fogott magáért

– mondta.

Varga Orsolya pécsi tanár következő felszólalóként elmondta: „Mi a fenébe csöppentünk mi itt, hogy kerülünk ide, ahelyett, hogy otthon ülnénk és teát szürcsölnénk” – tette fel a kérdést.

Megritkult a szabadság levegője körülöttünk

– válaszolta meg. A boldogság pedig most NER-es szobákban van. „A diákokért és a tanárokért vagyok itt” – mondta.

Meddig tűrjük még? Azokért vagyok itt, akik nem mernek még elindulni, márpedig tisztában vannak azzal, hogy hazudik a kormány. Azokért is demonstrálok, akik hisznek még a propagandának, mert rabláncon tartja őket a közmédia.

Követeljük, hogy az MTVA hitelesen tájékoztasson, valós híreket akarunk – fogalmazott. Ez nem közmédia, hanem szemfényvesztés – mondta.

Kalmár Lili tanuló, kölcseys diák következett, aki beszédében a szabad véleménynyilvánítás fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, hogy

nem más, mint a kormány akarja átmosni az agyunkat azzal a rengeteg hazugsággal, amit sugároz a médiában.

Tisztességes választ, és változásokat akarunk – mondta. Hangsúlyozta, míg a kirúgott tanárokat nem helyezik vissza a Kölcseybe, nem fognak leállni.


Simkó Edit, mint engedetlen pedagógust mutatta be magát, aki polgári engedetlenséget fogadott mindaddig, amíg nem történnek változások.

„Elmentem minden tüntetésre és mindig kevesen voltunk. Mikor voltunk legtöbben? Amikor a gyerekek szervezték. Azt hiszem megtaláltuk a társadalom közös nevezőjét: a gyerekek mellé kell állnunk”

– mondta. Nehezményezte, hogy még a diákok több tízezres tüntetéséről sem volt tudósítás a köztévében. Majd felolvasta a tanárok és diákok 9 pontját, amely azóta sem hangozhatott el. Vegyük tudomásul,

ha a gyerekeinkről van szó, nincs jobb vagy baloldal, csak tisztesség és tisztességtelenség van.
„Hallják ebben az épületben, hogy jogunk van tudni, hogy miről döntünk, amikor szavazunk, kapjunk megfelelő tájékoztatást”

– mondta. 

Polyák Gábor médiajogász következett, aki bízik benne, hogy akik ebben a házban dolgoznak, nem nálam tanultak. Majd felolvasta a közszolgálati kódex első pontját azért, mert úgy gondolja, akik  itt dolgoznak, vagy el sem olvasták, vagy nem értették – mondta.

A közszolgálatiság nálunk nem létezik

– tette hozzá. Az MTVA költi a mi pénzünket, a köz pénzét, és nincs felelősségük, niincs felettük kontroll, csakis a Médiatanács tudná a "hírhamisító Dánielt" büntetni ezért, ami itt történik. 

Ebben a házban háromféle ember van, az elvetemültek, a cinikusok és a megalkuvók, utóbbiakat a legnehezebb megérteni, de egyiküknek sincs mentség, senkit nem kényszerítenek, hogy itt dolgozzon.

A történelemkönyvekben igazolódni fog, hogy a propaganda rossz és nekünk van igazunk, de nekünk most kell élnünk és cselekednünk – mondta.

Komoly elbeszélgetni valónk van az ellenzékkel is, például a helyi médiában a valóságról tájékoztassanak, érezze az ellenzék a saját felelősségét, ébredjen fel, szükségünk van rájuk is

– tette hozzá. 

„De egymásra van a legnagyobb szükségünk, amíg nem hallgatunk, addig nem lesz diktatúra”

– mondta.


Hajnal Edina a Magyar Anyák nevében elmondta, már a Holdról is látják, hogy a király meztelen. Hozzátette: hisz abban, hogy a fény győzni fog a sötétség felett, az igazság a hazugság felett. 

Majd Mérő Vera lépett a színpadra, aki elmondta: a Fidesz még azt sem csinálja jól, amit jól csinál. Az áldozatok helyzete semmivel sem lett jobb az elmúlt években, 
Sajnálatát fejezte ki, hogy a társadalomból még mindig túl sokan hisznek a televízióban elhangzottaknak. 

„Itt még akkor sem érvényesül a közmédia őrkutya-szerepe, ha azon életek múlnak”

– fogalmazott a hang.hu tudósításában.