A tegnapi intenzív rakétatámadásokat követően sikerült helyreállítani a víz- és áramszolgáltatást az ukrán fővárosban – közölte Kijev polgármestere.

Teljes mértékben helyreállt a kijevi otthonok vízellátása, s a gázellátás terén is komoly előrelépés történt – írta Vitalij Klicsko közösségi média bejegyzésében.

Mkolajiv került az oroszok célkeresztjébe az éjszaka folyamán

Négy rakétát lőttek ki az orosz erők Mikolajivra az éjszakai órákban. Egy többlakásos lakóház fele összedőlt a kikötővárosban a csapás következtében, egy ember veszítette életét. Egy idős nő holttestét emelték ki a mentőalakulatok a romok alól – szemtanúk állítása szerint.

Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, a tegnapi rakétatámadás-sorozat, melynek során mintegy 50 rakétát lőttek ki különböző ukrajnai infrastrukturális célpontokra, a Fekete-tengeri orosz flotta hajóit ért szombati dróntámadásokra adott válasz volt. Moszkva emellett felfüggesztette Fekete-tengeri gabonaexport programban való részvételét is az akcióra hivatkozva, melyért Ukrajnát tették felelőssé. Kijev nem vállalta a felelősséget a hétvégi támadásért a Reuters híradása szerint.

Moszkva kiterjeszti az evakuációs zónát a herszoni régióban

A herszoni régió Moszkva által kinevezett adminisztrációjának vezetői tegnap este bejelentették, kiterjesztik az evakuációs zóna területét a Dnyeper folyó mentén, melyet el kel hagynia a polgári lakosságnak. Orosz vádak szerint Kijev a Dnyeperen létesített kahovkai vízerőmű megtámadására készül, hogy eláraszthassa a területet. Tizenöt kilométerrel terjesztik ki az evakuációs zónát, ami hét település lakosságát érinti – tette közzé Vladimir Szaldo.

Mint ismeretes, a korábbiakban az ukránok vádolták meg azzal a megszálló erőket, hogy a kahovkai gát felrobbantására készülnek, hogy ily módon hátráltassák az ukrán offenzívát. A környező területek vízzel való elárasztása környezeti katasztrófát is előidézhetne egyben.

Kép: Wikipedia