Az ukrán fővárosban körülbelül tíz robbanás történhetett szemtanúk beszámolói szerint. A város felett füst gomolyog – a Reuters beszámolója szerint.

Kijev egy részén nincs áram, több kerületben pedig a vízszolgáltatás szünetel a támadások következtében

– írta Vitalij Klicsko polgármester Telegram-bejegyzésében.

Az orosz rakétacsapások célkeresztjébe kerültek Ukrajna középső, északi és keleti részének egyes települései is a reggeli órákban. Összesen mintegy ötven cirkálórakétával mértek csapást az oroszok ukrán közlés szerint.

Veszélybe kerülhet a világ élelmiszerellátása Moszkva az ukrán gabonaexport egyezményből való kihátrálása miatt

Oroszország a hétvégén bejelentette, kihátrál az ENSZ-közvetítéssel létrejött orosz-ukrán-ENSZ-török megállapodásból, mely lehetővé tette Ukrajna fekete-tengeri gabonaexportjának újraindítását.

Moszkva a fekete-tengeri orosz flotta hajói ellen elkövetett ukrán dróntámadással indokolta döntését. Állításuk szerint a támadás olyan hajók ellen irányult, melyek a gabonaszállító hajók ellenőrzésében vettek részt.

Amennyiben nem sikerül meggyőzni Oroszországot döntése felülvizsgálatáról, az súlyosan érintheti az élelmiszer behozatalra szoruló országokat világszerte, különösen a harmadik világban. Egy globális élelmiszerválság bekövetkezése, illetve további meredek élelmiszerár-emelkedés is fenyeget egyúttal világszerte.

A Reuters hírügynökségnek gabonakereskedők elmondták, a világ jelentős búzaexportőrének számító Ausztrália, amely az ázsiai országok beszállítója, jelen helyzetben valószínűtlen, hogy ki tudná elégíteni a kontinens országaiban a búza iránt megnövekedő keresletet az ukrajnai szállítmányok kiesése esetén, mivel a szállítási kapacitások ezt februárig nem teszik lehetővé.

Az egyelőre még működő Fekete-tengeri Gabonakezdeményezés program keretein belül a mai napon 12 szállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket rekordmennyiségű, több mint 354 ezer tonna mezőgazdasági terménnyel megrakodva

– közölte Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter.

Törökország folytatja erőfeszítéseit az egyezmény fenntartása érdekében Oroszország hezitálása ellenére – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Isztambulban 40 gabonaszállító hajó esett át ma a szükséges vizsgálatokon, melyeket ENSZ és török ellenőrök folytattak le, immár orosz és ukrán ellenőrök közreműködése nélkül – közölte az ENSZ egy szóvivője a Reuters híradása szerint.

Archív fotó: Az Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat által közreadott képen orosz tüzérségi támadásban kigyulladt épületet oltanak tűzoltók Kijev környékén 2022. október 27-én. MTI/EPA/Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat