Túl sok a politikai indíttatású erőszak. Minden tiszta lelkiismeretű embernek egyértelműen fel kell lépnie az erőszakkal szemben, politikai beállítottságától függetlenül -jelentette ki az amerikai elnök egy philadelphiai rendezvényen a Nancy Pelosi férjét ért tegnap reggeli támadásra reagálva.

Biden párhuzamba állította az incidenst a 2021. január 6-i, a washingtoni törvényhozás épületénél kitört zavargásokkal. Az épületbe benyomult támadók ugyanis a „Hol van Nancy?, Hol van Nancy” mondatot skandálták közel két évvel ezelőtt, csakúgy mint a házaspár kaliforniai otthonába tegnap betört támadó, aki kalapáccsal többször is fejbe vágta a 82 esztendős Paul Pelosit, a házelnök asszony férjét, aki az őt ért bántalmazás következtében koponyatörést szenvedett, s e mellett  a jobb karja és a kezei is súlyosan megsérültek. A támadó ezután megpróbálta megkötözni áldozatát. Nancy Pelosi a betörés idején nem tartózkodott othon. Az idős férfi a támadás kezdetén még tudta értesíteni a rendőrséget. Amikor a rendőrök a helyszínre érkeztek, a támadó közölte velük, Nancy Pelosira vár.

Az üzletembert az incidens után azonnal kórházba szállították, időközben sikeres koponyaműtéten esett át, van esély arra, hogy idővel teljesen felépül – orvosai tájékoztatása szerint.

A San Francisco-i rendőrség közleménye szerint az általuk lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy David DePape, a 42 éves gyanúsított szándékosan tört be az idős házaspár otthonába. Emberölési kísérlet, fegyverrel elkövetett súlyos testi sértés, időskorú bántalmazása és betöréses lopás miatt emeltek vádat a letartóztatott férfi ellen, aki jelenleg szintén kórházban van. A támadó indítékai egyelőre ismeretlenek - a CNN híradása szerint.

Annyit lehet tudni róla, hogy szélsőjobboldali beállítottságú, aki hisz az összeesküvés-elméletekben. A vizsgálatba a rendőrség mellett az FBI is bekapcsolódott. Mémeket, illetve különböző összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos bejegyzéseket posztolt a korábiakban a Facebookon a Covid-vakcinákkal, a 2020-as elnökválasztással és a Capitolium elleni 2021. január 6-i támadsáásal kapcsolatban. DePepe a tegnapi támadsát megelőzően nem került a rendőrség látókörébe.

Az Egyesült Államokban az utóbbi években rendszeressé váltak a politikusok elleni inzultusok, melyek mindkét párt tagjait érintették. A rendőrség csak a tavalyi év folyamán közel 9600 fenyegetési ügyben rendelt el nyomozást.

Kép: videóból vágva