Négy különböző akácmézét hívta vissza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a CBA-üzletekben is érdekelt Klenáncz Józsefnek az idén – tudta meg a 24.hu. Mint ismert, a Klenáncz folyamatosan bukik meg szinte az összes mézével, ami silány hamisítvány. Összetevőiről semmit sem lehet tudni, de még azt sem, hogy honnan származnak. 

Nemrég a Spar élelmiszerlánc vonta ki a forgalomból az alábbi három Klenáncz-terméket:

  • Kosher szelepes akácméz (500 g, lejárati év 2023, tételazonosító A4),
  • Mackós akácméz (350 g, lejárati év 2023, tételazonosító A4),
  • Spar akácméz (500 g, lejárati év 2023, tételazonosító A4).

A 24.hu ezt nem is találja meglepőnek, hogy újra és újra fennakad a társaság. De az annál inkább az, hogy ezek az esetek érdekes módon nem szerepelnek a Nébih oldalán. 

Nébih: Technikai probléma

A Nébih magyarázata szerint

„technikai probléma miatt nem látható ez a jogsértés”,

majd pótolták a hiányosságot. Önök szerint mennyire helytálló ez a választ, amelyet a hatóság küldött a 24.hu-nak? De igyekeztek hozzátenni azt is, újra, sokadjára mentve a céget, hogy ettől függetlenül az eljárás teljes körűen lezajlott és

„a vállalkozás megtette a hatóság által előírt követelményeket, így a termékek visszahívását is teljesítette”.


A Sparban 2021. november 12-én az összes Klenáncz-akácméz rendelhetőségét lezárták, tételazonosítótól függetlenül. A termékekből pedig azóta sem rendeltek, amíg azonban az A4-es tételazonosítójú termékkel nem volt probléma, azt a polcokról nem vették le.

A Tesconál is adminisztratív hibára hivatkoztak, hogy miért is lehet még mindig online rendelni a mézből. Válaszuk: nem forgalmaznak Klenáncz-féle mézeket, és az online rendelési lehetőség is eltűnt hirtelen, ami „egy adminisztratív hiba miatt” maradt kint a magyarázat szerint.

A Nébih a Magyar Mézkiszerelők Egyesülete és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület jelzése alapján kezdte el vizsgálni Klenáncz akácmézként árult termékeit, miután az egyesületek laboratóriumi eredményekre hivatkozva azt állították, nincs sok közük az akáchoz, nem megfelelő bennük a gyümölcscukor és a szőlőcukor aránya. Ezek után felkerült még tavaly novemberben a Nébih oldalára, hogy Klenáncz jogsértést követett el, az érintett mézei nem viselhetik az akácméz megnevezést, elrendelték a termékek forgalomból való kivonását.

Klenáncz egy cégén keresztül 8 magyarországi CBA-üzlet tulajdonosa. 2016-ban több áruházlánc megvált a vállalkozó kínai mézzel felöntött mézeitől, akkor a CBA, a Spar, az Auchan, a Metro és az Aldi is levette a polcairól a kínai mézkeverékeket.