Azonosítatlan légi célpont riasztotta a román légierőt

Romániában azonosítatlan légi célpont miatt riasztották a vadászgépeket és figyelmeztették a lakosságot, miután a célpont eltűnt a radarokról.

Csütörtök délután a román radarok egy azonosítatlan légi célpontot észleltek, amely a Fekete-tenger felől érkezett és 14 kilométeres mélységben repült be a szárazföld fölé. Az esemény 17 óra körül történt, amikor a célpontot a Mihail Kogalniceanu légi támaszponttól 150 kilométerre észlelték.

A román védelmi minisztérium közleménye szerint a spanyol légierő két F-18-as és a román légierő két F-16-os vadászgépe szállt fel, hogy azonosítsák a célpontot. A civil lakosságot RO-Alert üzenetekkel figyelmeztették, hogy vonuljanak óvóhelyekre, vagy maradjanak az épületek fedezékében távol az ablakoktól, mivel fennállt a veszélye, hogy veszélyes tárgyak csapódhatnak be román területre.

A célpont 19 óra körül repült be a román szárazföld fölé Eforie térségében, és még 20 percen keresztül folytatta útját az ország belseje felé, mielőtt eltűnt a radarok képernyőjéről. A vadászgépek egyikének sem sikerült vizuális kontaktust teremtenie a célponttal, és a jelenlegi adatok alapján egy becsapódási zóna létezése sem valószínűsíthető. A légiriadót 20 óra 15 perckor lefújták, és a vadászgépeket visszarendelték.