A Mol és a magyar állam közös alapítványa Munkácsy Mihály festményeinek megvásárlását és egy új múzeum létrehozását tervezi

A Mol – Új Európa Alapítvány és a magyar állam közös alapítványa 27,3 milliárd forintért tervezi megvásárolni Pákh Imrétől Munkácsy Mihály festményeinek nagy részét, miközben egy közép-európai kortárs múzeum létrehozását is tervezik.

A Mol – Új Európa Alapítvány, amelyet a magyar állam és a Mol közösen hozott létre, jelentős művészeti beruházásra készül. Az alapítvány célja, hogy 27,3 milliárd forintért megvásárolja Pákh Imrétől, a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjtőjétől, Munkácsy Mihály festményeinek jelentős részét. A gyűjtemény több mint 80 festményből áll, amelyeket rendszeresen kiállítanak magyar múzeumokban.

A megvásárolni kívánt műtárgyak listája 73 Munkácsy-festményt, 8 Munkácsy-tanítvány festményt, 6 szobrot, 11 különálló grafikát, 2 rézkarcot és egy 38 rajzot tartalmazó mappát tartalmaz. Az alapítvány tervei között szerepel egy közép-európai kortárs múzeum létrehozása is, amely az alapítvány magánmúzeumaként funkcionálna. A múzeum induláskor 4-500 festményből állna, amire 20-25 milliárd forintot kellene költeni.

A MOL - Új Európa Alapítvány Schmidt Mária ötlete alapján mérlegel egy másik művészeti beruházást: az öt-hatéves terv szerint létrehoznának egy Közép-Európai Kortárs Múzeumot, ami az alapítvány magánmúzeumaként funkcionálna. A múzeum a kortárs művészeknek biztosítana támogatási és bemutatkozási lehetőséget, de cég- és országimázs szempontból is hatalmas erővel bírhat egy jó gyűjtemény. A múzeum elhelyezkedése is fontos, ikonikus épületet van csak értelme létrehozni, ami a külföldieket is vonzza és egy magas presztizsű gyűjteményt szimbolizál. A képtár induláskor 4-500 festményből állna, ez 20-25 milliárd forint költséget jelentene. A múzeumot legalább 3-4000 négyzetméteresre tervezik, a helyszín megtalálása, megtervezése, építése komoly feladat a szakértő szerint.

Bár a költségvetési tervnek van olyan verziója, amely nem számol a festmények megvásárlásával, a szándék egyértelműen megvan. Az alapítvány 2021-ben 600 millió forint induló tőkével jött létre, amelyből 300 millió közpénz volt, és vagyona idénre 80 milliárd forintra nőtt. Az alapítvány befektetéseiről egy ötfős, Fidesz-közeli személyekből álló kuratórium dönt, amelynek tagjai között van Demeter Szilárd, Schmidt Mária és Világi Oszkár.

Az alapítvány rendszeresen támogatja a külhoni magyar futballt is, 2021-es megalakulása óta 11,1 milliárd forintot osztott szét külföldi, de magyar kötődésű csapatok között.

A festmények eredetiségvizsgálata márciusig megkezdődhetett, és az alapítvány évente további egymilliárd forintos költséggel számol a festményekkel kapcsolatban.