Az olasz férfi vízilabda-válogatott fél éves eltiltása a magyarok elleni olimpiai vereség után

Az olasz férfi vízilabda-válogatottat fél évre eltiltották, miután az olasz-magyar olimpiai negyeddöntő után incidensbe keveredtek a játékvezetőkkel és a delegáltakkal.

A párizsi olimpián lezajlott negyeddöntő mérkőzésen a magyar válogatott drámai büntetőpárbajban győzte le az olaszokat. Az olasz csapat egyenlített, de egy vitatott ítélet után Condemit kiállították, mert a lövés során megütötte Jansik Szilárdot. A játékvezetők hosszas videózás után visszavonták az olaszok gólját, és a magyarok büntetőt lőhettek, amit Manhercz értékesített. A mérkőzés végül 9-9-es döntetlennel zárult, de a magyarok ötméteresekkel jutottak tovább.

A mérkőzés után az olasz szövetségi kapitány, Alessandro Campagna és a játékosok az uszoda parkolójában szidalmazták a játékvezetőket és a WA delegáltjait. Az olasz csapat tagjai fizikai erőszakot is alkalmaztak, amikor megpróbálták megakadályozni, hogy egy delegált becsukja az ajtót mögöttük. Egy női WA munkatársat is meglöktek, és egy másik személytől elvették a telefonját, amikor az videóra akarta venni az eseményeket.

Az Aquatics Integrity Unit of World Aquatics hat hónapos eltiltást és 50 ezer dolláros bírságot szabott ki az olasz válogatottra. A bírságot 2025. január 15-ig kell megfizetni, és további 50 ezer dollárt kell fizetni, ha 2026. október 17-ig újabb szabálysértés történik. Az eltiltás október 17-én kezdődött, és az olasz válogatott nem vehet részt sem a WA, sem kontinentális szövetség, sem pedig a WA bármely tagszövetsége által szervezett sporteseményen.

Az olasz szövetség jelezte, hogy nem fellebbez a felfüggesztés ellen, ugyanakkor bízik abban, hogy a jövőben megfelelő technikákat alkalmaznak majd arra, hogy hasonló tévedés ne fordulhasson elő. A felfüggesztés azt is jelenti, hogy az olasz válogatott nem indulhat a világkupában, amelynek divíziós I-es tornáját Újvidéken rendezik, többek között a magyar válogatott részvételével.

A spanyolok elleni 5-8. helyért rendezett mérkőzésen az olaszok tiltakozásképpen a himnuszok alatt a zsűrinek hátat fordítva álltak fel. A ráúszásra éppen Condemit – akinek automatikus eltiltását a nemzetközi szövetség eltörölte – állították oda. A spanyolok nem is indultak el labdára, Condemi pedig ezt követően kiült a kispadra, és felöltözött, nem is játszott már egy másodpercet sem. Az olaszok az első négy percben gyakorlatilag nem voltak hajlandóak támadni, védekezésben pedig mindig egy ember kiúszott ahhoz a kötélhez, ahol a kiállított játékosok várakoznak. Az ötödik helyért játszott meccsen végül kikaptak a spanyoloktól, így az olasz férfi vízilabda-válogatott a hetedik helyen végzett az idei olimpián.