Orbán Viktor kritikája Zelenszkij győzelmi tervéről és az EU-csúcsról

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban adott interjújában élesen bírálta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök győzelmi tervét, és kifejtette Magyarország álláspontját az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban beszélt az EU-csúcsról, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök győzelmi tervét is bemutatták. Orbán szerint az EU két csoportra oszlik az ukrán háborúval kapcsolatban: "vannak a többiek, meg mi". Magyarország a kezdetektől fogva jelezte, hogy nem kíván részt venni a háborús törekvésekben, és a diplomáciai megoldásokat szorgalmazza.

Orbán Viktor kritikákat fogalmazott meg Zelenszkij győzelmi tervével kapcsolatban, amelyet "több mint rémisztőnek" nevezett. Szerinte ezzel a tervvel nem lehet nyerni, csak veszíteni. Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatója szerint Zelenszkij terve a harmadik világháború kitöréséhez vezethet, ezért Magyarország nem támogatja azt.

A miniszterelnök három csatát említett az EU-csúcson: Zelenszkij győzelmi terve, a migrációs szabályok, és a gazdasági intézkedések. Orbán szerint Magyarország "tüske a köröm alatt" az EU-ban, mivel más válaszokat ad a problémákra, mint a többi tagállam.

A migrációval kapcsolatban Orbán Balázs hangsúlyozta, hogy az illegális migráció megállításának egyetlen módja, hogy nem engedik be őket az EU területére. Magyarország szövetségeseivel nyomást gyakorol az uniós intézményekre, hogy változtassanak hozzáállásukon, és támogassák azokat az országokat, amelyek az illegális migráció megállításán fáradoznak.