Csárdi Antal kilép az LMP-ből

Csárdi Antal, az LMP egyetlen egyéni mandátumot nyert országgyűlési képviselője, kilép a pártból. Az LMP megerősítette a hírt, de Csárdi egyelőre nem kommentálta a döntést.

Csárdi Antal, az LMP egyéni országgyűlési képviselője, kilép a pártból, amit az LMP is megerősített. Csárdi azonban sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó a hírt, és telefonon azt mondta, hogy hétfőn fogja kommentálni a kilépéséről szóló információt.

A kilépés oka az lehetett, hogy Csárdi úgy érezte, az LMP túlságosan közeledik a Fideszhez. Ezt szerinte az is igazolja, hogy a főpolgármester-választási kampányban Szentkirályi Alexandra visszalépett Vitézy Dávid javára.

A történtek azt az értesülést látszanak igazolni, hogy az ellenzék egyéni országgyűlési képviselői szabadulni akarnak pártjaikról, és egy új formációban próbálnak újra indulni 2026-ban. Erre Magyar Péter is utalt korábban, Csárdit is nevesítve.

Csárdi 2009-ben lépett be az LMP-be, 2010 és 2014 között önkormányzati képviselő volt a Ferencvárosban, majd 2014-től a fővárosi közgyűlésben ült. Az Országgyűlésnek 2018 óta tagja, amikor legyőzte a fideszes Hollik Istvánt. Ezt 2022-ben Böröcz László ellenében is megismételte a DK és a Jobbik támogatásával. Jelenleg a Belváros és a Várnegyed képviselője.

Korábban Csárdi az LMP országos elnökségének és a budapesti választmánynak tagja volt, valamint a párt fővárosi szóvivője is.

Azt nem tudni, hogy Csárdi a pártból való kilépése után marad-e az LMP-frakcióban független képviselőként, mint az augusztusban távozó Keresztes László Lóránt. Nem sokkal előtt Schmuck Erzsébet jelentette be, hogy 15 év után kilép az LMP-ből. Döntését azzal indokolta, hogy „ez a párt már nem zöld párt, és ellenzéki pártként is megsemmisült. Ezt a pártot Ungár Péter teljesen leuralta. Ez a párt már az Ő pártja, Ungár párt!”

Az LMP egyik alapítója, Vágó Gábor is a kilépők között van, igaz, saját elmondása szerint egyszerűen csak elfelejtett kilépni a pártból korábban.

Magyar Péter nemrég arról beszélt a Telexnek adott interjújában, hogy tudomása szerint Duna Egyesület vagy Duna Párt néven szerveződik a Tisza Párttal szemben több ellenzéki országgyűlési képviselő 2026-ra. A HVG szerint meglehet, hogy Csárdi kilépése is azt igazolja, hogy egy új formáció alakulhat. Ahogy arról nemrég írtunk, több forrásunk szerint egy lehetséges új formáció, politikusok értékalapú csoportosulása még csak elvi síkon, „gondolatkísérletként” merült fel négy- és hatszemközti beszélgetésekben, nevet még ennek biztosan nem adtak.