Veszélyben a Keszthelyi Kórház jövője: Egyeztetést kezdeményezett az önkormányzat

Keszthely önkormányzata minisztériumi egyeztetést kezdeményezett a város kórházának jövője miatt, mivel a nőgyógyászat és szülészet, valamint az érsebészet és a gyerekosztály működése is veszélybe került.

A keszthelyi kórház jövője ismét bizonytalanná vált, különösen a nőgyógyászati és szülészeti osztályok működése kapcsán. Az önkormányzat nem kapott egyértelmű választ arra vonatkozóan, hogy november elsejétől folytatódik-e az ellátás az osztályon, illetve mi lesz a kórház sorsa.

Tóth Gergely polgármester, a Városukért Tenni Akarók Egyesülete képviseletében, egyeztetésre hívta Pintér Sándor belügyminisztert, Takács Péter államtitkárt, Révész János országos kórház-főigazgatót és Gasztonyi Beátát, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház főigazgatóját, aki a keszthelyi kórház felelős vezetője is.

A város önkormányzata rendkívüli képviselő-testületi ülést tartott, ahol a testület többsége – a Fidesz-KDNP jelenlévő képviselőinek ellenszavazata mellett – támogatta a polgármester kezdeményezését. A kórház ügyével kapcsolatos egyeztetések lebonyolítására és a város képviseletére Tóth Balázs önkormányzati tanácsnokot bízták meg.

Időszakosan már több alkalommal megszűnt a szülészeti ellátás a keszthelyi kórházban, legutóbb júliustól. Áprilisban is leállt a szülészeti fekvőbeteg-ellátás, de májusban újraindult. Az átmeneti leállást „munkavállalót érintő betegséggel" és „kapacitásallokációs problémákkal" magyarázták.

A kórházvezetés szeptember végén jelezte az önkormányzatnak, hogy igényt tartanak a korábban felajánlott 15 millió forintos támogatásra. Az érsebészeti szakrendelés jelenleg szünetel, és a betegeknek Zalaegerszegre kell utazniuk.

A városvezetés hangsúlyozta, hogy bár az intézmény fenntartása állami feladat, közös érdek, hogy a kórház megmaradjon Keszthelyen.